xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Unge fejlvurderer risikoen for sexsygdomme

Halvdelen af danske unge får ikke fundet kondomet frem, når de er sammen med en ny partner. 84 procent af de 18-23-årige mener, at deres risiko for at få en sexsygdom er lille.

09 SEP 2016

Halvdelen af danske unge får ikke fundet kondomet frem, når de er sammen med en ny partner. 84 procent af de 18-23-årige mener, at deres risiko for at få en sexsygdom er lille.

Det er kun halvdelen af de danske unge mellem 18 og 23 år, der brugte kondom, sidst de havde en ny partner med i seng. Det viser en ny undersøgelse, som Megafon har lavet for Sundhedsstyrelsen.

”Kondomer er effektive til at forhindre graviditet og sexsygdomme. Samtidig er de ret billige og lette at få fat på – så der er ingen grund til at lade være med at bruge kondom, når man er sammen med en ny partner,” siger Niels Sandø, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Undersøgelsen viser også, at flertallet af de unge ikke er særligt bekymrede for at få en sexsygdom. 84 procent af de unge mellem 18 og 23 vurderer, at deres risiko for at få en sexsygdom er enten lille, meget lille – eller at der slet ikke er nogen risiko. Det er på trods af, at hver fjerde har haft en sexsygdom, når de fylder 26 år. I 2015 blev der diagnosticeret næsten 32.000 personer alene med klamydia, og langt hovedparten er unge mennesker.

Det kan være svært at få spurgt

I kampens hede kan det være svært at få bragt spørgsmålet om kondomet på banen. 26 procent af de unge mellem 18 og 23 år svarer i undersøgelsen, at de synes, det kan være svært at foreslå at bruge kondom, når de har sex med en ny partner for første gang. 

”Det er forståeligt, at det kan være lidt svært at bringe emnet på banen, men flere af vores undersøgelser viser, at hovedparten af unge er positive overfor at bruge kondom. Så det er bare med at få spurgt,” siger Niels Sandø.

Sundhedsstyrelsen har netop udgivet en ny kampagnefilm, der fokuserer på, at det ikke behøver at være så slemt at bringe emnet på banen.

Resultater fra forundersøgelsen for Kun med kondom kampagne 2016

Hele undersøgelsen kan rekvireres hos Niels Sandø, mail: nsa@sst.dk