xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hvordan er du en digital rollemodel?

Teenagere og børn har brug for rollemodeller, de kan spejle sig i. Derfor er det vigtigt, at forældre viser sig som det gode eksempel, og det gælder også i det digitale liv.

Teknologien er i konstant udvikling, og det betyder også, at du som rollemodel skal holde fast i dine værdier. De fleste forældre har oplevet at bede deres børn om at lægge mobiltelefoner og iPads væk under aftensmaden, men at de selv bliver nødt til at reagere på den vibrerende lyd fra mobilen.


“Do you practice what you preach?”

Hvis forældre kommer til at bryde egne principper, kan det efterlade et misvisende indtryk hos din teenager. Teenagere og børn har generelt brug for stærke rollemodeller at spejle sig i, og det lykkes du bedst med, hvis du formår at vise vejen frem og sætte grænser.

Det gode eksempel

Holder du for eksempel selv en ordentlig tone til folk i kommentarfeltet på Facebook? Tjekker du selv Instagram lige inden sengetid, eller efter du er gået i seng? Spørger du om lov, inden du deler et billede af din teenager på sociale medier? Sidstnævnte eksempel er både vigtigt og aktuelt, da frygten, for at forældre deler billeder på sociale medier, som teenageren ikke har givet samtykke til, fylder enormt meget hos unge. Ønsker du at hjælpe din teenager godt på vej, handler det også her først og fremmest om at være det gode eksempel selv.

Vi begår alle fejl

En god rollemodel er ikke kun at være et eksempel på den korrekte opførsel. Det er ligeså vigtigt at være lydhør og åben overfor, at du også begår fejl og bryder principper. Når du som forælder viser, at fejl er noget, vi alle begår, skaber du samtidig også rum for, at din teenager tør dele deres fejltrin, tanker og skam. På den måde skaber du tryghed og nærvær.

“Vi oplever at mange teenagere har svært ved at fortælle deres forældre, at de har oplevet noget ubehageligt online. Det gælder i høj grad også, hvis de selv har medvirket til (eller været bystandere til) eksempelvis mobning eller krænkende adfærd.”

Jonas Ravn, seniorkonsulent ved Center for Digital Pædagogik 

Der er flere måder at være en god rollemodel på:

  • Vær bevidst om din egen digitale adfærd.
  • Vær det gode, praktiske eksempel og overhold dine egne regler. På den måde er du mere autentisk.
  • Vær lydhør og åben, når du selv bryder dine principper. Det er med til at vise din teenager, at alle kan begå fejl, men at fejl ikke er noget, man skal tie om.
Opdateret 24 MAR 2022