På Meta-Marie hjemmet i Vejle Kommune oplevede de, at flere ældre borgere var småtspisende, når de kom på plejehjem. Meta-Marie hjemmet har derfor startet med en månedlig buffet som et tiltag, der har skulle forbedre de ældre beboeres ernæringstilstand. Tanken har været, at beboerne spiser mere, når de selv har fået muligheden for at sammensætte måltidet, og at de lettere vil blive fristet til at tage lidt ekstra mad på tallerkenen, når de har valgt deres mad fra en buffet.
Tre elementer Meta-Marie hjemmet har gode erfaringer med
Flot opdækket bord og flere små retter skaber god stemning
For at vise beboerne, at buffeten er et særligt måltid, er der pyntet op med duge og lys. Det har været med til at skabe en god stemning. Buffeten har været anrettet med mange små retter, og der er lagt vægt på, at maden har set lækker og indbydende ud. De mange små retter har givet beboerne mulighed for at få flere forskellige smagsindtryk. Det har gjort, at beboerne har spist mere end vanligt – helt uden at tænke over det.
Sange under middagen giver pauser
Under middagen er der holdt korte pauser, hvor beboerne og plejepersonalet har sunget nogle sange. Pauserne har gjort, at der er blevet plads og lyst til at gå flere gange til buffeten.
Køkkenpersonalet præsenterer maden
På Meta-Marie hjemmet har de også haft gode erfaringer med, at køkkenpersonalet har præsenteret maden for beboerne. Det har skabt trygge rammer og har medvirket til at skabe en helt særlig oplevelse for beboere og medarbejdere.
Selvstændige valg giver livskvalitet
Hjemlighed har altid været i højsædet på Meta-Marie hjemmet. Det har bl.a. betydet, at ledelsen og medarbejderne har lagt stor vægt på at lytte til beboernes ønsker, og sætte rammerne for, at beboerne i så vid udstrækning som muligt har kunne træffe selvstændige valg. Tanken har været, at beboernes livskvalitet styrkes, når deres selvstændighed øges. Buffeten er et eksempel på, hvordan Meta-Marie hjemmet har skabt hjemlighed og frie valg for beboerne.