xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Bedre måltider til ældre
Rammer om måltidet

Buffet og valgfrihed frister til at spise mere

Den månedlige buffet på Meta-Marie hjemmet i Vejle Kommune har styrket borgernes valgfrihed og selvbestemmelse – og de forskellige retter på buffeten har fået dem til at spise mere.

Opdateret 08 OKT 2019
På Meta-Marie hjemmet i Vejle Kommune oplevede de, at flere ældre borgere var småtspisende, når de kom på plejehjem. Meta-Marie hjemmet har derfor startet med en månedlig buffet som et tiltag, der har skulle forbedre de ældre beboeres ernæringstilstand. Tanken har været, at beboerne spiser mere, når de selv har fået muligheden for at sammensætte måltidet, og at de lettere vil blive fristet til at tage lidt ekstra mad på tallerkenen, når de har valgt deres mad fra en buffet.

Tre elementer Meta-Marie hjemmet har gode erfaringer med

nummer et

Flot opdækket bord og flere små retter skaber god stemning

For at vise beboerne, at buffeten er et særligt måltid, er der pyntet op med duge og lys. Det har været med til at skabe en god stemning. Buffeten har været anrettet med mange små retter, og der er lagt vægt på, at maden har set lækker og indbydende ud. De mange små retter har givet beboerne mulighed for at få flere forskellige smagsindtryk. Det har gjort, at beboerne har spist mere end vanligt – helt uden at tænke over det.
nummer to

Sange under middagen giver pauser

Under middagen er der holdt korte pauser, hvor beboerne og plejepersonalet har sunget nogle sange. Pauserne har gjort, at der er blevet plads og lyst til at gå flere gange til buffeten.
nummer tre

Køkkenpersonalet præsenterer maden

På Meta-Marie hjemmet har de også haft gode erfaringer med, at køkkenpersonalet har præsenteret maden for beboerne. Det har skabt trygge rammer og har medvirket til at skabe en helt særlig oplevelse for beboere og medarbejdere.

Selvstændige valg giver livskvalitet

Hjemlighed har altid været i højsædet på Meta-Marie hjemmet. Det har bl.a. betydet, at ledelsen og medarbejderne har lagt stor vægt på at lytte til beboernes ønsker, og sætte rammerne for, at beboerne i så vid udstrækning som muligt har kunne træffe selvstændige valg. Tanken har været, at beboernes livskvalitet styrkes, når deres selvstændighed øges. Buffeten er et eksempel på, hvordan Meta-Marie hjemmet har skabt hjemlighed og frie valg for beboerne.

Beboerne bliver fristet til at tage en bid mere

Medarbejderne på Meta-Marie hjemmet har oplevet, at beboerne har glædet sig til og sat pris på buffeten. Medarbejderne har oplevet også, at buffeten har bidraget til, at flere af de småtspisende beboere har spist mere og taget på. Når de ældre selv har sammensat deres måltid og siddet sammen og hygget sig, har de spist mere og er blevet fristet til at tage en bid mere, end de ellers ville have gjort.

”Buffeten og festaftenen er blevet noget, beboerne glæder sig til.
Det er et samtaleemne både i dagene op til og i dagene efter.”

- Hans Meier Andersen, konsulent, Meta-Marie hjemmet

Gode råd fra Meta-Marie hjemmet

gode råd

Det kræver dialog mellem plejepersonalet og køkkenpersonalet at sammensætte en god buffet, som falder i beboernes smag. Plejepersonalet kender beboernes ønsker til maden og deres livretter, og skal formidle det videre til køkkenpersonalet.

 

Det er vigtigt at gøre noget ekstra ud af rammerne for buffeten. Fx at der pyntes fint op med dug og lys.