xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Mæslinger

Mæslinger er den mest smitsomme børnesygdom og skyldes smitte med morbillivirus. Vaccination mod mæslinger indgår i det danske børnevaccinationsprogram.

Næsten alle børn i Danmark fik mæslinger, før vaccinen blev indført. Sygdommen har i mange år været sjælden i Danmark, men der er fortsat en del lande i Europa, hvor den er udbredt, og der ses således importerede sygdomstilfælde og begrænset smittespredning.

Information om mæslinger

Smitte

Morbillivirus smitter gennem luftvejene fra person til person gennem nys og hoste eller ved direkte fysisk kontakt.

Symptomer

Sygdommen starter med forkølelse, høj feber og alment utilpashed. Efter få dage er der typisk en kortvarig bedring i symptomerne, hvorefter der igen er forværring med fornyet feber og mæslingeudslæt. Udslættet starter typisk bag ørerne og spreder sig i løbet af et par dage ned over hals og krop. Til sidst spredes udslættet til arme og ben. Barnet er ofte meget påvirket, og sygdommen varer oftest en uges tid.

Der kan komme følgesygdomme som mellemørebetændelse og lungebetændelse. I alvorlige tilfælde ses komplikationer som fx meningitis (hjernehindebetændelse) og/eller hjernebetændelse, der kan medføre hjerneskade, døvhed og i værste fald være dødeligt.

Vaccination

Vaccination mod mæslinger indgår i børnevaccinationsprogrammet ved 15 måneder og 4 år som en del af en kombinationsvaccination, der også indeholder beskyttelse mod røde hunde og fåresyge.

Voksne kan også blive vaccineret gratis mod mæslinger, hvis de ikke allerede har haft sygdommen eller tidligere er vaccineret.

Læs mere om MFR-vaccination af børn

Læs mere om MFR-vaccination af voksne

Behandling

Der findes ingen specifik behandling rettet mod mæslinger. Behandlingen består i symptomlindring og behandling af eventuelle komplikationer.

Opdateret 21 DEC 2022