xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Vaccination mod hepatitis til særlige risikogrupper

Gratis vaccination mod hepatitis kan tilbydes særlige risikogrupper. Disse inkluderer bl.a. intravenøse stofbrugere og pårørende til mennesker med kronisk hepatitis B.

Stofbrugere

Gratis hepatitisvaccination af personer med intravenøst stofbrug og deres pårørende blev indført som et tilbud i marts 2005. Tilbuddet gælder også for personer, som kun har injiceret sig med stoffer en enkelt gang og for personer, som har haft blodkontakt til andre, fx gennem deling af snifferør.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der vaccineres så tidligt som muligt efter at en person er påbegyndt et intravenøst stofbrug eller deling af snifferør.

Stofbrugere, som ikke har været smittet med hepatitis B, vaccineres med en kombineret hepatitis A + B vaccine.

Pårørende

Personer, der bor sammen med en person med kronisk hepatitis B-infektion, samt faste seksualpartnere, kan blive vaccineret gratis mod hepatitis B. Baggrunden er, at smitte med hepatitis B i Danmark hovedsageligt sker fra personer med kronisk hepatitis B infektion via usikker sex samt gennem langvarig tæt kontakt blandt personer, der bor sammen.

Hepatitis C-smittede

Personer med hepatitis C-infektion kan blive vaccineret gratis mod hepatitis B, fordi hepatitis C-smittede har risiko for at udvikle alvorlig leversygdom, hvis de smittes med hepatitis B.
Vaccinationen gives i form af en kombineret vaccine, som også beskytter mod hepatitis A.

Du kan læse mere om vaccination mod hepatitis her:

Vejledning om forebyggelse mod viral hepatitis fra (Hepatitisvejledningen) (2013)

Bekendtgørelse om gratis hepatitisvaccination til særligt udsatte grupper (2006)

Vejledning til læger, der behandler opioidafhængige patienter med substitutionsmedicin (2017)

Gratis vaccination mod hepatitis tilbydes også til børn som bor sammen med en person med kronisk hepatitis B, samt børn i boligområder med forekomst af hepatitis B eller i daginstitutioner, hvor der er konstateret tilfælde af kronisk hepatitis B.

Du kan læse mere om gratis vaccination mod hepatitis til børn her

Opdateret 16. maj 2023

Ændringer i afsnittet om vaccination mod hepatitis A og B til stofbrugere, med præcision af, at tilbuddet også gælder personer, som kun har injiceret sig med stoffer en enkelt gang og personer, som i deres stofbrug har haft blodkontakt til andre, fx gennem deling af snifferør.
Opdateret 17 MAJ 2023