HPV
HPV er forkortelsen for human papillomavirus. Der findes mange forskellige typer af HPV.
Nogle typer HPV er årsag til godartede sygdomme som hudvorter og kønsvorter, mens andre typer er årsag til kræft herunder livmoderhalskræft og andre mere sjældne kræftformer, fx analkræft og mundsvælgkræft.
Information om HPV
Smitte
HPV kan smitte ved tæt hudkontakt eller slimhindekontakt og er oftest seksuelt overført. Selvom det er godt at bruge kondom, er der ikke tilstrækkelig beskyttelse for HPV, da virus også kan sidde på huden omkring kønsorganerne.
Symptomer
Infektion med HPV giver normalt ikke symptomer, medmindre det drejer sig om de HPV typer, som er årsag til hudvorter eller kønsvorter. I de fleste tilfælde forsvinder infektionen af sig selv, men i nogle tilfælde er HPV-infektionen vedvarende og kan være årsag til udvikling af kræft.
Vaccination
Vaccination mod HPV indgår i børnevaccinationsprogrammet ved 12-års alderen, hvor man får to doser. HPV-vaccinen er mest effektiv, hvis den gives inden seksuel debut.
Den vaccine, som bliver brugt i børnevaccinationsprogrammet, beskytter mod i alt ni HPV-typer. Disse ni typer er skyld i 90% af alle tilfælde af livmoderhalskræft og 90% af alle tilfælde af kønsvorter.
Fra 1. september 2019 indgår vaccinen som led i børnevaccinationsprogrammet for alle børn ved 12 års alderen.
Screening
I Danmark tilbydes screening for livmoderhalskræft (undersøgelse af celler fra livmoderhalsen) regelmæssigt til kvinder i alderen 23-64 år.
Behandling
Der er ingen behandling af selve HPV-infektionen. Kønsvorter kan behandles med pensling, frysning eller ætsning. Kræft eller forstadier til kræft forårsaget af HPV behandles forskelligt på baggrund af hvilken kræftform der er tale om. Den hyppigste kræftform forårsaget af HPV er livmoderhalskræft. Forstadier til livmoderhalskræft, kan oftest behandles med kegleoperation af livmoderhalsen. Ved mere fremskredne stadier laver man typisk anden kirurgisk behandling.