xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Børnesår (impetigo)

Børnesår (impetigo) er meget smitsomme sår, der skyldes bakterier, primært stafylokokker eller streptokokker. Børnesår er en af de mest almindelige smitsomme hudinfektioner hos børn.

Information om børnesår

Symptomer

Sårene begynder oftest som en lille rød plet, der hurtigt udvikler sig til et væskende sår, som dækkes af gullige skorper. Sårene kan sidde overalt på huden, men er hyppigst omkring næse og mund. Spredning til andre i familien er hyppig. Symptomerne udvikles få dage efter smitte.

Forebyggelse

Korrekt håndhygiejne og grundig rengøring er vigtig for forebyggelsen af smittespredning. Instruktion i god hygiejne og hyppig håndvask kan forebygge nye udbrud.

Børn må ikke komme i institution, før sårene er tørret ind, og skorperne er faldet af. Selv om der er iværksat behandling, kan sårene smitte. Væske fra børnesår eller bylder er fyldt med bakterier, og da små børn ikke har forståelse for renlighed og hele tiden vil berøre sårene, er det vigtigt at overholde reglerne for, hvornår børnene må komme i institution igen – også selv om børnene ikke er særlig syge.

Børn i skolealderen kan bedre overholde renlighed i form af håndhygiejne, og må derfor komme i skole og institution, hvis sårene kan tildækkes, og hvis ikke sårene er meget udbredte.

Behandling

Børnesår kræver normalt lægebehandling.

Hvis der påvises MRSA (methicillin-resistente gule stafylokokker) i en prøve fra såret, gælder særlige regler. Læs mere om MRSA her.

Opdateret 03 FEB 2023