Tyfus
Salmonella Typhi er en bakterie, der forårsager sygdommen tyfus. Salmonella Paratyphi er en beslægtet bakterie, der giver lignende sygdom.
Tyfus og paratyfus er alvorlige sygdomme, som er meget sjælden i Danmark, men forekommer i Asien, Syd- og Mellemamerika og Afrika. I Danmark ses overvejende rejserelaterede tilfælde. Tyfus kan forebygges ved vaccination.
Smitte
Tyfus og paratyfus opstår især i områder med dårlige hygiejneforhold.
Man bliver smittet ved at indtage bakterier fra afføring fra en smittet person, for eksempel ved at drikke forurenet vand eller spise mad, der er håndteret under dårlig hygiejne.
Det kræver kun få bakterier at blive smittet, så sygdommen kan nemt sprede sig inden for samme husstand eller andre steder, hvor mennesker er tæt på hinanden.
Symptomer
Tyfus og paratyfus er sygdomme, der kan påvirke hele kroppen og variere fra en mild til en alvorlig og i nogle tilfælde livstruende tilstand.
Det er vigtigt at vide, at tyfus og paratyfus ikke nødvendigvis giver diarré, og man kan stadig være smitsom, selvom dette symptom mangler.
Hos voksne kan sygdommen ofte være mere alvorlig end hos børn, som typisk får et mildere forløb.
Forebyggelse
På grund af smitte via hænderne er god håndhygiejne, herunder efter fx toiletbesøg og bleskift, vigtig for at forebygge spredning af diarré.
Behandling
Tyfus og paratyfus behandles med antibiotika.
Anmeldelsespligt
Tilfælde af tyfus og paratyfus er anmeldelsespligtige.
Raskmelding
Der gælder særlige regler for raskmelding af visse persongrupper, herunder børn i dagtilbud, personer der arbejder med håndtering af fødevarer, sundhedspersonale med direkte kontakt til patienter, der er særligt udsat for infektioner, samt patienter på hospitaler og beboere på plejehjem.