xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Vorter

Vorter (verruca vulgaris) er en hudlidelse, der skyldes virus. Ca. 10 % af skolebørn har på et givet tidspunkt vorter på hænder eller fødder.

Information om vorter

Smitte

Smitten overføres ved kontakt, og spredning af fodvorter sker ofte i gymnastiksale og baderum, hvor børnene går på bare fødder. Man smitter fra udbruddet starter og indtil behandling er iværksat.

Symptomer

Vorterne er fra få millimeter og op til centimeter store hævelser af huden. Undertiden er der mørke prikker som tegn på punktformede blødninger. Det er usikkert, hvor lang tid der går fra man bliver smittes og til man udvikler symptomer, men der går formentlig op til flere måneder.

Forebyggelse

Der er ingen særlige forholdsregler over for vorter på hænderne. Hvis et barn med fodvorter ikke er i behandling, anvendes gymnastik- og badesko.

Behandling

Sker oftest med lokalmiddel og nedfiling af vorten. Evt. anvendes frysning med flydende kvælstof eller ætsende lokalbehandlinger, hvilket foregår hos en speciallæge. Undertiden skraber lægen vorten væk under lokalbedøvelse. Behandling nedsætter smitterisiko. Vorterne kan svinde af sig selv, men det tager adskillige år.

Opdateret 15 FEB 2023