Amning
Den sundeste ernæring for det nyfødte barn er modermælk, og amning har betydning for en lang række helbredsmæssige forhold hos både mor og barn.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ammes fuldt, til de er omkring 6 måneder. Delvis amning anbefales til 12 måneder eller længere.
Undersøgelser viser, at stort set alle danske kvinder ønsker at amme deres barn fra fødslen, men at kun ca. 55 % ammer fuldt ved 4 måneder.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn ammes fuldt, til de er omkring 6 måneder, hvorefter spædbarnet skal introduceres til skemad. Delvis amning anbefales til 12 måneder eller længere, hvis mor og barn trives med det. Dette er i overensstemmelse med WHO’s anbefalinger på området.
Amning - en håndbog for sundhedspersonale
Miljøfremmede stoffer i modermælk
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ammer sit barn, selvom en række giftstoffer fra forureningen af vores miljø udskilles i modermælken. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ammer selvom PFAS overføres til barnet med modermælken, da der er mange gavnlige effekter af amning for både mor og barn.
Dog skal den ammende gøres opmærksom på følgende:
- Spis gerne fisk, men ikke mere end 100 g pr. uge af store rovfisk (tun, rokke, helleflynder, oliefisk, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, escolar og sandart)
- brug så lidt kosmetik og creme som muligt
- vælg uparfumerede produkter og undgå brug af parfume
- køb miljømærkede produkter
- ikke at farve hår
- undgå produkter på spraydåse
- undgå at male
Du kan læse mere om PFAS og amning i Sundhedsstyrelsens folder om PFAS og sundhed:
Information om PFAS og sundhed
NKR om stramt tungebånd hos ammede spædbørn
Komiteen for Sundhedsoplysning har med midler fra Finansloven for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer (2017-2020) udarbejdet en national klinisk retningslinje (NKR) for undersøgelse og behandling af stramt tungebånd hos ammede spædbørn. Retningslinjen og en tilhørende quickguide hertil kan hentes her:
NKR om etablering af amning efter fødslen
Retningslinjen vedrørende etablering af amning i Danmark indeholder fem konkrete anbefalinger inden for udvalgte, velafgrænsede kliniske problemstillinger i forbindelse med moderens etablering af amning af et raskt barn født til tiden. Amme-etableringen omfatter barnets første levemåned.
Link til NKR om etablering af amning efter fødslen