xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Håndvask

I hjemmet og generelt i befolkningen anbefales håndvask med vand og sæbe, da dette er en effektiv måde at opretholde god hygiejne og forebygge sygdom.

Håndhygiejne - håndskyl

Når du vasker dine hænder med sæbe, løsner sæben snavs samt bakterier og virus, som derefter let kan skylles af dine hænder. Det er vigtigt, at du både vasker og skyller hænderne grundigt både for at forebygge sygdom og for at passe godt på dine hænder.

Generelt anbefales håndvask med vand og sæbe til børn, når de skal rengøre deres hænder. På den måde lærer børnene gode rutiner for håndvask, og ofte er børns hænder ikke rene og tørre og skal derfor vaskes. Børn skal hjælpes med korrekt håndvasketeknik og efterfølgende huske at pleje huden på hænderne med håndcreme. På den måde forebygges udtørring af huden på hænderne og udvikling af eksem. Forældre og personale i institutioner, skoler mv. er vigtige rollemodeller for børnene i korrekt håndvasketeknik.

Fakta

Hvordan skal du vaske hænder?

Korrekt håndvask tager 1 minut. Håndvask består af flere trin, der alle bør udføres i den angivne rækkefølge.

Sådan vasker du hænder:

  • Hænder og håndled skylles inden håndsæben påføres (ca. 10 sekunder). Det er vigtigt, at hænderne er våde inden sæben påføres da dette mindsker risikoen for håndeksem
  • Sæben fordeles grundigt på hænder og håndled (ca. 15-20 sekunder). Husk fingerspidser, tommelfingre, mellemrum mellem fingrene samt håndrygge, håndflader og håndled
  • Skyl sæben omhyggeligt af (ca. 15 sekunder)
  • Hænderne tørres i et rent håndklæde eller engangshåndklæde (ca. 15 sekunder)

 

Neglelak og kunstige negle medfører flere bakterier og virus omkring neglen. Grundig vask af fingerspidserne er derfor vigtigt.

Armbåndsure, armbånd og smykker gør det vanskeligere at udføre korrekt håndhygiejne. Vær derfor opmærksom på at vaske under smykkerne og få tørret godt under smykkerne. Smykkerne kan evt. tages af før hænderne vaskes.

Sundhedspersonale må ikke bære smykker på arbejde, da bakterier og virus kan formere sig under håndsmykker og være med til spredning af sygdomme. 

Det er vigtigt at forebygge tørre hænder og udvikling af eksem. Derfor anbefales det at være opmærksom på ikke at komme sæbe på tørre hænder, at sæben ikke sidder på huden i længere tid end anbefalet, at få skyllet sæben grundig af samt at få tørret hænderne helt. Derudover anbefales brug af håndcreme efter håndvask for at modvirke tørre hænder og eksem.

Hvornår skal du vaske hænder?

Du bør altid vaske hænder i følgende situationer:

  • Kommer hjem/ind udefra, f.eks. efter indkøbsture, afhentning af børn i institution, ture med offentlig transport
  • Inden madlavning og spisning
  • Efter håndtering af grøntsager eller råt kød
  • Efter toiletbesøg eller skift af ble
  • Efter at have hostet eller pudset næse
  • Efter rengøring, håndtering af vasketøj og affald.

Såfremt du ikke har mulighed for at vaske hænder, kan du anvende en vådserviet eller et hånddesinfektionsmiddel. Hånddesinfektion er kun effektivt, hvis dine hænder er synligt rene og tørre. Brug ikke hånddesinfektion efter toiletbesøg, bleskift eller inden madlavning og spisning, her skal du altid vaske dine hænder. Ved brug af en vådserviet bør du så snart, det er muligt vaske eller desinficere hænder, da en vådserviet ikke ligeså effektivt som håndvask eller hånddesinfektion fjerner bakterier og virus.

Film om håndvask

Når du vasker hænder skal du gøre det korrekt, så du undgår smitte. Du kan få mere af vide om det her:

Vask hænder, og beskyt dig selv og andre

Vask hænder børn

Spørgsmål og svar om håndvask

Skal man bruge koldt eller varmt vand?

Vandets temperatur har ingen betydning for, hvor effektivt det fjerner bakterier og virus. Hvis hænderne er meget fedtede, bliver de dog nemmere rene med varmt vand. 

Skal man bruge fast, flydende, creme eller skum-sæbe?

Alle typer af sæbe er lige effektive. Flydende sæbe frem for fast sæbe på offentlige toiletter er at foretrække for at undgå at dele sæbe og derved undgå eventuel smitte med bakterier og virus fra sæben. I Danmark anbefales ikke antibakterielle sæber.

Er engangshåndklæder i papir bedre end et almindeligt håndklæde?

I det offentlige rum forhindrer et engangshåndklæde at snavs, bakterier og virus spredes fra person til person via håndklædet. I hjemmet er et almindeligt håndklæde fint, men vær opmærksom på vask og regelmæssig udskiftning af håndklædet afhængig af brug.

Skal man lukke vandhane og åbne døren med et engangspapirhåndklæde for at undgå smitte?

Efter vask er hænderne rene og kan forurenes igen, hvis håndbetjent armatur, håndtag eller lignende berøres. Derfor anbefales det, at man benytter engangshåndklæder til at lukke vandhanen. Af samme grund kan det være en god idé at åbne døren med et engangshåndklæde, før det smides i skraldespanden.

Er det vigtigt, at hænderne tørres helt tørre efter håndvask for at undgå smitte?

Det er vigtigt, at hænder tørres fuldstændigt efter håndvask, da våde hænder transporterer flere bakterier og virus end tørre hænder.

Er en håndtørremaskine bedre end tørring i engangspapirhåndklæde/privat håndklæde?

Nej. Tørring af hænder ved en luftblæser kan sprede bakterier og virus fra hænderne og ud i omgivelserne og kan derfor ikke anbefales.

Hvor rene bliver hænderne, hvis hænderne kun vaskes med vand?

Håndvask med vand alene minimerer antallet af bakterier og virus, men langt fra i samme grad som ved brug af både vand og sæbe. Brug af vand alene kan derfor ikke anbefales med mindre, der ikke er andre muligheder. Hvis man har været nødsaget til håndvask alene med vand, skal man udføre korrekt håndhygiejne dvs. håndvask eller hånddesinfektion så snart, det er muligt.
Opdateret 06 OKT 2023