xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Difteri

Difteri er en sygdom, som er forårsaget af bakterien Corynebacterium diphteriae. Difteri er livstruende selv under gode og moderne behandlingsforhold. Vaccination mod difteri indgår i det danske børnevaccinationsprogram.

Efter vaccination mod difteri blev inkluderet i børnevaccinationsprogrammet, har der kun været enkelte tilfælde af sygdommen i Danmark i de seneste årtier. Der ses dog stadig tilfælde af difteri i udlandet, hvor man kan blive smittet eller tage sygdommen med hjem.

Information om difteri

Smitte

Bakterien overføres gennem små dråber i luften ved fx hoste og nys og sjældent igennem væske fra sår. Den periode, hvor man smitter er normalt omkring 2 uger. Smitten afbrydes effektivt ved behandling med antibiotika.

Symptomer

Sygdommen starter almindeligvis som en alvorlig halsbetændelse med synkesmerter, feber og belægninger på mandlerne. Belægningerne kan blive så udtalte, at de blokerer for luftvejene. Bakterien kan derudover danne et giftstof (toksin), som kan påvirke hjertemusklen og nervesystemet. Sygdommen kan være dødelig, hvis den ikke behandles.

Vaccination

Vaccination mod difteri indgår i børnevaccinationsprogrammet ved 3,5 og 12 måneder samt ved 5 år. Voksne kan få en booster vaccination mod difteri. Den gives sammen med en vaccination mod stivkrampe, og den skal gentages hvert 10. år.

Læs mere om DiTeKiPo-Hib-vaccination

Behandling

Man kan behandle både med antibiotika og antistoffer, som neutraliserer det giftstof, som bakterierne danner et såkaldt antitoksin. Jo hurtigere behandling, des bedre effekt.

Retningslinjer

Retningslinjerne henvender sig til sundhedsprofessionelle og myndigheder, der er involveret i planlægning af forløb samt håndtering af personer med difteri.

Retningslinjer for håndtering af difteri

Yderligere information

Opdateret 23 JUN 2023