Hånddesinfektion
Hvis du ikke har mulighed for at vaske hænder, kan du anvende et hånddesinfektionsmiddel, fx håndsprit. Når du desinficerer dine hænder med hånddesinfektion, virker det ved at dræbe bakterier og virus.
Det anbefales at bruge et hånddesinfektionsmiddel, fx håndsprit, der indeholder alkohol 70-85 %, da et sådan middel er effektivt og veldokumenteret. Når du anvender hånddesinfektion, er det vigtigt at dine hænder er synligt rene og tørre. Der skal anvendes så stor en mængde, at hænder og håndled er fugtige i minimum 30 sekunder, mens midlet indgnides. Hånddesinfektionsmidlet skal være tilsat et hudplejemiddel (f.eks. glycerol) for at beskytte hænderne. Hånddesinfektionsmidlet kan være flydende, gel eller skum.
Der kan anvendes andre typer af hånddesinfektionsmidler, men det anbefales, at det har en tilsvarende dokumenteret effekt ved samme indgnidningstid.
Se film om hånddesinfektion herunder. Filmen er oversat til 10 sprog.
Fakta
Sådan desinficerer du hænder
- Hænder og håndled skal være synligt rene og tørre
- Placer hånddesinfektion i den ene håndflade i en mængde som kan holde huden fugtig 30 sekunder. Ved brug af et hånddesinfektionsmiddel i skum-form kan det være nødvendigt at tilføre en større mængde for at hænderne holdes fugtige i 30 sekunder.
- Fordel og indgnid hånddesinfektion grundigt rundt på hænderne - husk fingerspidser, tommelfingre, mellemrum mellem fingrene samt håndrygge, håndflader og håndled
- Fortsæt indgnidning indtil hænderne er helt tørre.
Neglelak og kunstige negle medfører flere bakterier og virus omkring neglen. Grundig rengøring af fingerspidserne er derfor vigtigt.
Armbåndsure, armbånd og håndsmykker som fx fingerringe gør det vanskeligere at udføre korrekt håndhygiejne. Vær derfor opmærksom på at desinficere under smykkerne som evt. kan tages af før håndhygiejne.
Sundhedspersonale må ikke bære smykker på arbejde, da bakterier og virus kan formere sig under håndsmykker og bidrage til spredning af sygdomme.
Hvornår skal du bruge hånddesinfektion?
Det er hensigtsmæssigt at bruge hånddesinfektion i følgende situationer
- Når du er på farten og ikke har adgang til vand og sæbe, fx
- på ferier og udflugter
- når du er blandt mange mennesker f.eks. når du har taget offentlig transport
- når du har fyldt brændstof på bilen
- når du har handlet i supermarkedet
- inden du forsyner dig ved buffeten
- Når der er forkølelse og anden virus er i omløb
Anvend ikke hånddesinfektion når dine hænder er synligt snavsede, fedtede eller våde/fugtige. I de situationer har hånddesinfektion ikke den ønskede effekt. Vask i stedet hænderne. Anvend ikke hånddesinfektion efter toiletbesøg, efter bleskift eller inden madlavning og spisning. Her skal du altid vaske dine hænder.
Håndsprit er brandfarligt affald
På grund af håndssprits høje alkoholprocent anses håndspritbeholdere som brandfarlige. Tomme håndspritbeholdere anses derfor som brandfarligt affald og må ikke smides ud sammen med almindeligt affald. Selvom en håndspritbeholder er tom, kan den stadig indeholde rester af håndsprit, som kan antenne ild, når det bliver blandet med andet affald. Det er derfor vigtigt, at tomme håndspritbeholdere smides ud i en særlig boks til farligt affald/ en miljøboks. På grund af brandfaren bør håndspritbeholdere ikke placeres i nærheden af levende ild, såsom stearinlys mv.
Håndsprit kan i særlige situationer anvendes til børn, men skal opbevares utilgængeligt for børn og anvendes med hjælp fra en voksen. Beholdere med håndsprit, hvor små børn færdes, kan udgøre en sikkerhedsmæssig risiko. Små børn kan hurtigt skrue låget af/åbne flasken og smage på det, hvilket kan udgøre en risiko for forgiftning.
Spørgsmål og svar om håndsprit
Kan man producere sin egen håndsprit?
Det frarådes selv at producere sin egen håndsprit, da det kan være brandfarligt, produktet kan blive forurenet under produktionen og blandingsforholdet kan være forkert, så det ikke har den ønskede virkning. Det er en professionel opgave at producere håndsprit.
Kan det væreskadeligt at benytte håndsprit mange gange dagligt?
Det er ikke sundhedsmæssigt farligt at benytte håndsprit mange gange dagligt. Ved brug af flydende/gel/skum håndsprit med 70-85% alkohol, som anbefalet, er det heller ikke farligt for huden.
Du kan læse mere i den nationale infektionshygiejniske retningslinje om håndhygiejne