Anbefalinger om kost til gravide
Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sundt og varieret og følge anbefalingerne – både for at få en god graviditet og for at give barnet den bedste start på livet.
Det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for barnets udvikling i livmoderen.
Hvis du lever efter de officielle kostråd og spiser sundt og varieret med mange grøntsager og fisk flere gange om ugen, vil du få de fleste af de vitaminer og mineraler, der er behov for, gennem maden. Men du bør ikke spise for to.
Barnets behov for næring, dækkes nemt hvis du spiser sund mad i almindelige portioner. Hvis du spiser mere end du har behov for, vil du tage for meget på under graviditeten og det kan være svært at komme af med de overflødige kilo bagefter.
God kondition samt stærke muskler, knogler og led giver gode forudsætninger for en sund graviditet. Sørg for at få 30 minutters moderat fysisk aktivitet om dagen. De 30 minutter kan indeholde både konditions- og styrketræning. Hvis du har komplikationer under graviditeten, så tal med din jordemor eller din læge om, hvilke øvelser og aktiviteter, der er velegnede for dig.
Sunde vaner - før, under og efter graviditet
Fødevarestyrelsen: Gravid eller ammende: Hvad skal du spise eller drikke?
Kosttilskud i graviditeten
Nogle vitaminer og mineraler skal du have flere af. Andre må du ikke få for mange af - det gælder fx A-vitamin.
Folsyre
- 400 mikrogram folsyre dagligt fra graviditeten planlægges og 12 uger ind i graviditeten.
Folsyre nedsætter risikoen for, at barnet fødes med neuralrørsdefekt. Det er en sjælden lidelse, der giver misdannelser i hjernen, kraniet og rygmarven.
Pjece: Husk folsyre, fra du planlægger graviditet
D-vitamin
- 10 mikrogram D-vitamin dagligt gennem hele graviditeten.
Kroppen har brug for D-vitamin til at optage og omsætte kalk. Det er vigtigt for barnets vækst og knogleudvikling og for dine tænder og knogler. Hvis moderen mangler D-vitamin under graviditeten, fødes barnet også med mangel på D-vitamin.
Jern
- 40 - 50 mg jern dagligt fra graviditetsuge 10.
Jerntilskuddet optages bedst, hvis det tages mellem måltiderne sammen med et glas frugt- eller grøntsagsjuice. Jern bruges bl.a. til dannelse af røde blodlegemer.
Calcium
- 500 mg calcium dagligt gennem hele graviditeten.
Tilskuddet med calcium kan udelades, hvis du spiser mejeriprodukter svarende til 250-300 ml mælk og mælkeprodukt og 20 g ost (1 skive) dagligt, eller 350-400 ml mælk eller mælkeprodukt, hvis du ikke spiser ost. Calcium har betydning for barnets og dine knogler.