xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Afrapportering om nuklear sikkerhed

Nuklear sikkerhed handler om at etablere og opretholde driftsmæssige forhold på nukleare anlæg med formålet at forebygge hændelser, uheld og ulykker samt afbøde evt. konsekvenser heraf, så arbejdstagere, offentligheden og miljøet beskyttes mod ioniserende stråling fra nukleare anlæg.

Afrapportering

Rammer og rapportering om nuklear sikkerhed

I EU findes fælles juridisk bindende rammer for nuklear sikkerhed. Disse fremgår af det nukleare sikkerhedsdirektiv fra 2009 (samt ændringer hertil i 2014).

I Danmark er relevante dele af det nukleare sikkerhedsdirektiv implementeret med bestemmelser i atomanlægsloven og strålebeskyttelsesloven. Det nukleare sikkerhedsdirektiv supplerer de generelle krav til strålebeskyttelse i EUs strålebeskyttelsesdirektiv, som er implementeret med strålebeskyttelsesloven. 

Internationalt er de grundlæggende principper for nuklear sikkerhed fastsat i konventionen om nuklear sikkerhed, som Danmark også er kontraherende part i, og som forvaltes af Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA.

Rapportering til EU-kommissionen

I medfør af det nukleare sikkerhedsdirektiv har Danmark rapporteret til EU Kommissionen om gennemførelsen af det nukleare sikkerhedsdirektiv to gange, i 2014 og i 2020.

First national report from Denmark - Council Directive on Nuclear Safety

Implementation of the Nuclear Safety Directive: Second Report from Denmark

Rapportering til folketinget

Ud over rapporter til EU Kommissionen skal Sundhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen som nukleare tilsynsmyndigheder udarbejde statusrapporter til Folketinget om status for nuklear sikkerhed for på de eksisterende nukleare anlæg i Danmark.

Rapporterne til Folketinget skal bl.a. indeholde:

  • Redegørelse for de nukleare tilsynsmyndigheders varetagelse af tilsynet med nuklear sikkerhed, herunder myndighedernes ressource- og kompetencemæssige situation.

  • Status for og udviklingen af nuklear sikkerhed i landet, herunder om nuklear sikkerhed under såvel etablering som drift og afvikling af nukleare anlæg til enhver tid er opretholdt.

  • Forhold, der giver anledning til behov for ændringer af det danske reguleringssystem, og eventuelt anvisning af, hvori disse kunne bestå.

  • Statusrapporten skal fremsendes til Sundhedsministeriet, som forestår orientering af Folketinget, hvorefter Sundhedsstyrelsen forestår offentliggørelse.

De nukleare tilsynsmyndigheder rapporterede første gang om den nukleare sikkerhed for perioden 2011 – 2014:

Statusrapport for den nukleare sikkerhed (2015)

Myndighedernes anden rapportering omfattede perioden 2015 til og med 2022:

Statusrapport for den nukleare sikkerhed (2024)

En afsluttende rapport vil blive udformet når afviklingen af de nukleare anlæg ved Risø er afsluttet, forventeligt efter 2031.Samlet vurderer de nukleare tilsynsmyndigheder i rapporterne, at drift og afvikling af de nukleare anlæg forgår i overensstemmelse med gældende regler, og på en sådan måde, at arbejdstagere, offentligheden og miljøet er beskyttet imod de skadelige effekter af ioniserende stråling, samt at hændelser, uheld og ulykker forebygges på tilstrækkelig vis.

Rapportering om brandsikkerhed for nukleare anlæg

I årene 2023-2025 bidrager Danmark til en evaluering af brandsikkerhed på nukleare anlæg i EU-medlemsstater. Evalueringen gennemføres for udvalgte nukleare anlæg i hver EU-medlemsstat. Danmarks nukleare anlæg, placeret ved Risø nord for Roskilde, er alle under afvikling eller forberedt til afvikling, men anlæggene er efter EU-Kommissionens specificering stadig omfattet af rammerne for evalueringen. De nationale evalueringer er afsluttet ved udgangen af 2023 og vil derefter indgå i en evaluering på tværs af EU´s medlemsstater i årene frem til 2025.

Læs mere om den danske afrapportering

Rapporten for den danske evaluering kan findes her:

Topical Peer Review II on Fire Protection - National assessment report from Denmark (2023)

Evalueringsrapporterne fra Danmark og øvrige EU-medlemsstater kan findes her:

European Nuclear Safety Regulators Group (ENSREG) - EU topical peer reviews

Opdateret 01 NOV 2024