Afrapportering til EU og IAEA om radioaktivt affald
Danmark er forpligtet til at afrapportere til flere internationale instanser om overholdelse af direktiver og konventioner om ansvarlig og sikker håndtering af radioaktivt affald.
National politik for radioaktivt affald
I Danmark er vi underlagt Rådet for Den Europæiske Unions direktiv om ansvarlig og sikker håndtering af radioaktivt affald (affaldsdirektivet). Ifølge affaldsdirektivet skal medlemsstater vedtage en national politik om ansvarlig og sikker håndtering af radioaktivt affald. I tilknytning til politikken skal medlemsstater udforme og implementere et nationalt program, som sikrer at de politiske beslutninger føres ud i virkeligheden.
Folketingsbeslutninger
B48 og B90
Med vedtagelsen af folketingsbeslutningerne B48 (2003) og B90 (2018), har regeringen fastlagt en national politik med indledende betingelser for sikker dekommissionering af de nukleare anlæg på Risø-området og sikker håndtering og deponering af det resulterende radioaktive affald såvel som radioaktivt affald fra institutionel brug af radioaktivt materiale i Danmark.
Folketingsbeslutning B48 danner grundlaget for den nuværende politik for dekommissionering og håndtering af radioaktivt affald. Heri giver Folketinget sit samtykke til, at regeringen vil fremme dekommissioneringen af de nukleare anlæg på Forskningscenter Risø under den statsejede virksomhed Dansk Dekommissionering (DD) med det formål at frigøre områderne på Risø til ubegrænset brug inden for en tidsramme på op til 20 år. I henhold til beslutningen giver Folketinget også samtykke til, at regeringen, på tidspunktet for dekommissioneringen, begynder at forberede et beslutningsgrundlag for en endelig dansk deponeringsløsning for lav- og mellemaktivt affald.
Folketingsbeslutning B90 om en langsigtet løsning for Danmarks radioaktive affald fastsætter de politiske målsætninger for håndteringen af det radioaktive affald, som opstår under afviklingen af Danmarks nukleare forsøgsanlæg på Risø, samt for det affald, som Dansk Dekommissionering modtager fra brugere af radioaktive stoffer i det danske samfund. Beslutningen har til formål at implementere en langsigtet løsning for Danmarks radioaktive affald med fokus på fortsat sikker oplagring, indtil affaldet kan placeres i et depot.
Nationalt program for radioaktivt affald
Det nationale program hørende til Folketingsbeslutningerne B48 og B90 blev udformet i 2020 og publiceret i 2021.
Opgaver i forbindelse med det nationale program
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og Dansk Dekommissionering
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og Dansk Dekommissionering står for:
-
nedrivningen af anlæggene ved Risø
-
udviklingen af en langsigtet løsning for det radioaktive affald og den praktiske gennemførelse af det nationale program
Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsens opgaver i forbindelse med det nationale program er at:
-
rådgive om programmets indhold i forhold til kravene i affaldsdirektivet
-
rapportere til EU kommissionen om implementeringen af det nationale program
-
føre tilsyn med at Dansk Dekommissionerings arbejde lever op til lovgivning og regler på strålebeskyttelsesområdet
-
offentliggøre det nationale program
Rapportering til EU-kommissionen om implementering af det nationale program
Medlemsstaterne skal hvert 3. år indberette om status for gennemførelsen af det nationale program for ansvarlig og sikker håndtering af radioaktivt affald til EU-Kommissionen.
Rapporter til EU-kommissionen
Baggrund for rapportering
På baggrund af medlemsstaternes rapporter redegør EU-kommissionen for forløbet og gennemførelsen af affaldsdirektivet til Rådet for den Europæiske Union (Rådet) og Europarlamentet. Redegørelsen inkluderer en opgørelse over radioaktivt affald og brugt nukleart brændsel på EU fællesskabets område og for fremtidsudsigterne for håndtering af affaldet.
I Danmark er det Sundhedsstyrelsen, som udarbejder og offentliggør rapporten om implementering af det nationale program. Sundhedsstyrelsen udarbejder rapporten i samarbejde med Sundhedsministeriet og andre relevante myndigheder.
Links til de danske rapporter om implementering af det danske nationale program
-
EU-Kommissionen har efter modtagelsen af rapporterne stillet uddybende spørgsmål til vores besvarelse:
Rapportering til IAEA om gennemførelse af Danmarks forpligtigelser under den internationale fælleskonvention om sikker håndtering af brugt brændsel og radioaktivt affald (Joint Convention)
Konventionen har til hensigt at styrke nationale foranstaltninger og internationalt samarbejde om de grundlæggende standarder for sikkerhed. Formålet er at nå og bevare et højt sikkerhedsniveau i hele verden for alle faser af håndteringen af brugt brændsel og radioaktivt affald.
Rigsfællesskabets rapporter til IAEA
Baggrund for rapportering
Den internationale fælleskonvention om sikker håndtering af brugt brændsel og radioaktivt affald (Joint Convention on the Safety of Spent Fuel Management and on the Safety of Radioactive Waste Management) blev vedtaget i 1997 og trådte i kraft i 2001 hvor Danmark som et af 25 lande tiltrådte konventionen. I 2016 blev Grønland tilføjet som kontraherende part i Rigsfællesskabet.
Ifølge konventionen afholdes der i regi af IAEA hvert tredje år et Review-møde. Forud for hvert møde udarbejder deltagerlandene en national rapport, hvori de redegør for de foranstaltninger, der er gjort for at gennemføre alle forpligtelser under konventionen.
Sundhedsstyrelsen koordinerer udarbejdelsen af Rigsfællesskabets rapporter.
Eighth Review Meeting, 2025
Den ottende nationale rapport fra Rigsfællesskabet består af bidrag for Danmark og Grønland. Rigsfællesskabets rapport er for den danske del udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse (SIS) med bidrag fra Beredskabsstyrelsen, Dansk Dekommissionering, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Sundheds- og Ældreministeriet. Den grønlandske del er udarbejdet af DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet på vegne af Miljøstyrelsen for Råstofområdet med bidrag fra Departementet for Sundhed, Departementet for Råstoffer, Råstofstyrelsen, Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Energi og Departementet for Natur og Miljø.
Seventh Review Meeting, 2021
Den syvende nationale rapport fra Rigsfællesskabet består af bidrag for Danmark og Grønland. Rigsfællesskabets rapport er for den danske del udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse (SIS) med bidrag fra Beredskabsstyrelsen, Dansk Dekommissionering, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Sundheds- og Ældreministeriet. Den grønlandske del er udarbejdet af DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet på vegne af Miljøstyrelsen for Råstofområdet med bidrag fra Departementet for Sundhed, Departementet for Råstoffer, Råstofstyrelsen, Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Energi og Departementet for Natur og Miljø.
Grundet COVID-19 pandemien er Review-møde, som skulle have fundet sted fra den 24. maj til 4. juni 2021 i Wien blevet udskudt til den 27. juni til 8. juli 2022.
Rigsfællesskabet har i henhold til konventionens bestemmelser modtaget og besvaret i alt 34 spørgsmål til den syvende nationale rapport fra følgende lande: Canada, Cypern, Frankrig, Litauen, Montenegro, Norge, Rusland, Tyskland, USA og Østrig.
En anonymiseret sammenstilling af spørgsmål og besvarelser kan læses her
Sixth Review Meeting, 2018
Den sjette nationale rapport fra Rigsfællesskabet består af bidrag for Danmark og Grønland, som rapporterer til IAEA´s fælles konvention for første gang. Rigsfællesskabets rapport er for den danske del udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse (SIS) med bidrag fra Beredskabsstyrelsen, Dansk Dekommissionering, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Sundheds- og Ældreministeriet. Den grønlandske del er udarbejdet af DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet på vegne af Miljøstyrelsen for Råstofområdet med bidrag fra Departementet for Sundhed, Departementet for Råstoffer, Råstofstyrelsen, Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Energi og Departementet for Natur og Miljø.
Danmark har i henhold til konventionens bestemmelser modtaget og besvaret i alt 43 spørgsmål til den sjette nationale rapport fra følgende lande: Belgien, Tyskland, Irland, England, USA, Italien, Slovenien og Tjekkiet.
En anonymiseret sammenstilling af spørgsmål og besvarelser kan læses her.
Fifth Review Meeting, 2015
Den femte nationale rapport fra Danmark er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse (SIS) i samarbejde med Beredskabsstyrelsen, Dansk Dekommissionering og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.
Danmark har i henhold til konventionens bestemmelser modtaget og besvaret i alt 41 spørgsmål til den femte nationale rapport fra følgende lande: Argentina, Australien, Bulgarien, Canada, De Arabiske Emirater, Finland, Frankrig, Republikken Korea, Slovenien, Sverige, Tyskland og USA.
En anonymiseret sammenstilling af spørgsmål og besvarelser kan læses her.
Fourth Review Meeting, 2012
Den fjerde nationale rapport fra Danmark er udarbejdet af SIS i samarbejde med Dansk Dekommissionering og Beredskabsstyrelsen.
Danmark har i henhold til konventionens bestemmelser modtaget og besvaret i alt 43 spørgsmål til den fjerde nationale rapport fra følgende lande: Argentina, Australien, Tjekkiet, Tyskland, Republikken Korea, Slovenien, Storbritannien, Ukraine og USA.
En anonymiseret sammenstilling af spørgsmål og besvarelser kan læses her.
Second Review Meeting, 2006
Den anden nationale rapport fra Danmark er udarbejdet i samarbejde mellem SIS og Dansk Dekommissionering.
Danmark har i henhold til konventionens bestemmelser modtaget og besvaret i alt 56 spørgsmål til den anden nationale rapport fra følgende lande: Australien, Finland, Frankrig, Litauen, Slovakiet, Slovenien, Sverige, Tyskland, USA og Østrig.
En anonymiseret sammenstilling af spørgsmål og besvarelser kan læses her.
First Review Meeting, 2003
Den første nationale rapport fra Danmark er udarbejdet i samarbejde mellem SIS og Forskningscenter Risø.
Danmark har i henhold til konventionens bestemmelser modtaget og besvaret i alt 58 spørgsmål til den første nationale rapport fra følgende lande: Bulgarien, Frankrig, Sydkorea, Spanien, Tyskland, Ukraine, Ungarn, USA og Østrig.
En anonymiseret sammenstilling af spørgsmål og besvarelser kan læses her.