Kompetenceudvikling om rehabilitering på ældreområdet
På denne side finder du blandt andet en dialogkort og en film, som I kan bruge til at styrke jeres kompetencer inden for rehabilitering på ældreområdet.
Materialerne er udviklet, så de kan anvendes i en travl hverdag. De kan bruges fleksibelt og fx deles op i mindre bidder, så de passer til den tid, I har til rådighed.
Mødepakke
Mødepakken er et oplæg i PowerPoint-format, som samler op på viden, cases og spørgsmål fra ”Håndbog om rehabilitering på ældreområdet” og supplerer med viden fra andre projekter.
Uanset jeres organisering og fagligheder, er det vigtigt, at I møder borgerne (og deres pårørende) med et fælles fagligt udgangspunkt. Oplægget her kan I bruge til at skabe en fælles faglig dialog om rehabilitering og på den måde udvikle jeres rehabiliterende tilgang.
Mødepakken fokuserer på otte udvalgte temaer. I kan flytte rundt på, redigere og supplere slides med dine egne slides, så det passer til de temaer, I gerne vil fokusere på og den tid, I har til rådighed.
Målgruppen er alle medarbejdere, der arbejder med rehabilitering på ældreområdet. I kan bruge mødepakken i jeres team, på tværs af rehabiliteringsteam og hjemmepleje, på tværs af fagligheder, eller hvor I ser et behov.
Hent mødepakken & guide til mødepakken
Dialogkort
Dialogkortene tager udgangspunkt i de otte temaer, som indgår i mødepakken. For hvert tema er der en række spørgsmål, som kan sætte gang i en fælles faglig dialog om rehabilitering. Dialogkortene kan bruges i samspil med mødepakken eller særskilt.
Formålet med dialogkortene er at fremme en faglig dialog om rehabilitering, så I har et fælles fagligt udgangspunkt, når I som fagpersonale møder borgerne og deres pårørende.
Tag ét eller flere temaer op på f.eks. et teammøde. Fordel kortene imellem jer og tal sammen om spørgsmålene på kortet. I kan f.eks. starte med at gøre det to-og-to og derefter samle op i fællesskab. Det er en god idé at inddrage eksempler fra jeres egen praksis i dialogen. Afsæt ca. 15 minutter til drøftelsen af ét tema.
Målgruppen er alle medarbejdere, der arbejder med rehabilitering på ældreområdet. Brug dialogkortene som en faglig samtalestarter i jeres team, på tværs af rehabiliteringsteam og hjemmepleje, på tværs af fagligheder, eller hvor I ser et behov.
Filmen ”Rehabilitering – en personcentreret tilgang”
I denne film fortæller en social- og sundhedsassistent og en rehabiliteringsterapeut om, hvordan de arbejder personcentreret i deres daglige arbejde med rehabilitering. Filmen er særligt målrettet medarbejdere i hjemmeplejen, men henvender sig til alle, der arbejder med rehabilitering i ældreplejen. Filmen kan fx vises på et team- eller personalemøde og følges op af en fælles drøftelse om det at arbejde personcentreret med rehabilitering.
Spørgsmål til fælles refleksion
Spørgsmålene herunder kan I bruge til at sætte gang i en fælles drøftelse, når I har set filmen:
- Hvad betyder det for jer, at rehabilitering er personcentreret?
- Hvad kan I gøre for, at samarbejdet mellem jer og borgerne er ligeværdigt?
- Kan I give et eksempel på et forløb, hvor det var svært at arbejde personcentreret? Hvad gjorde det svært?
- Kan I gøre noget for sammen at blive bedre til at arbejde personcentreret? Hvad kunne første skridt være?