Rehabilitering på skleroseområdet
I 2020 levede ca. 16.500 danskere med multipel sklerose (MS). Sundhedsstyrelsen understøtter på forskellige måder arbejdet med rehabilitering af mennesker med sklerose.
Danmark har en af verdens højeste forekomster af multipel sklerose (MS). Sygdommen debuterer oftest i den tidlige voksenalder (20-40 år) og forekomsten er ca. dobbelt så stor for kvinder som for mænd.
Multipel sklerose medfører en lang række betydende nedsættelser af funktionsevnen, som optræder i varierende omfang og intensitet i løbet af sygdomsforløbet. Uanset behandlingen tiltager disse nedsættelser over tid, og det medfører, at den skleroseramte får et stadig større behov for kompenserende strategier og indsatser, fx hjælpemidler, tilpasning af omgivelserne og personlig assistance.
Rehabilitering til patienter med multipel sklerose retter sig mod de nedsættelser af funktionsevnen, som har betydning for mulighederne for at leve et almindeligt liv og varetage nødvendige aktiviteter og roller i hverdagen, kombineret med farmakologisk behandling af følgetilstandene. Sundhedsstyrelsen har igangsat flere initiativer, der skal støtte sundhedsvæsenets rehabiliterende indsatser for mennesker med multipel sklerose.
Anbefalinger om tværsektorielle forløb
Formålet med anbefalingerne er, at understøtte en høj faglig kvalitet i den samlede indsats for mennesker med MS på tværs af sygehuse, kommuner og praksisområdet, gennem anbefalinger om udredning, behandling, opfølgning samt genoptræning og rehabilitering. Anbefalingerne skal samtidig adressere hensigtsmæssig opgavevaretagelse samt en faglig og organisatorisk ensartet praksis på tværs af landet.
Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med multipel sklerose (juni 2021)
Styrket rehabiliteringsindsats
Som del af satspuljen til styrket rehabiliteringsindsats for mennesker med sklerose blev der afsat en pulje på 6 mio. kr. i alt i perioden 2017-2019 til et pilotprojekt om styrket samarbejde mellem Sclerosehospitalerne og kommunerne.
Projektet har bl.a. formål at udvikle en eller flere modeller for:
- Øget kontakt/samarbejde mellem Sclerosehospitalerne og kommuner i forbindelse med udskrivning
- Initiativer der sætter fokus på, at kommunen får kendskab til borgere med sklerose tidligere i sygdomsforløbet
- Initiativer, der understøtter kompetenceudvikling af kommunalt personale, der bidrager til den hverdagsrehabiliterende indsats eller træning af borgere med sklerose
I projektet er der indgået samarbejdskontrakter med Kalundborg, Morsø og Vejen kommuner.Projektet afsluttes ved udgangen af 2019.
Læs mere om puljen:
Styrket rehabiliteringsindsats for mennesker med sklerose