Fakta om muskelskeletlidelser
Muskelskeletlidelser er et udbredt og overset problem. Mange danskere har smerter og ubehag i fx ryg, nakke og lænd, og der er en betydelig social ulighed i forekomsten af muskelskeletlidelser.
Ifølge den seneste nationale undersøgelse af danskernes sundhed fra 2013 oplever syv ud af ti jævnligt smerter og ubehag i muskler og led. For eksempel lever 880.000 mennesker i Danmark med lænderygsmerter, mens 570.000 har jævnlige nakkesmerter.
Skader og sygdomme i muskler og led er skyld i 25 % af alle langtidssygemeldinger over 8 uger, og det har store økonomiske konsekvenser for den enkelte og samfundet som helhed.
Social ulighed
Der er en klar sammenhæng mellem uddannelsesniveau og forekomsten af smerter. Således har hele 72 % med en kortere uddannelse har oplevet ubehag eller smerter i arme, hænder, ben, knæ, hofter eller led inden for de seneste 14 dage. Blandt folk med en længerevarende videregående uddannelse er det tilsvarende tal 39 %.
Der er flest med smerter og skader i brancher med manuelt arbejde, samt pasning og plejeopgaver. Det drejer sig bl.a. om ufaglærte arbejdere, tømrere og snedkere, pædagoger og pædagogmedhjælpere, rengøringsassistenter, murere og andre bygningsarbejdere samt slagteriarbejdere. Samtidig er det også blandt dem med kortere uddannelser, at flest har stillesiddende aktiviteter i fritiden.