xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Flåtoverførte sygdomme (borrelia og TBE)

Skovflåter kan overføre sygdommene borrelia og/eller TBE (tick-borne encephalitis). TBE kaldes centraleuropæisk hjernebetændelse på dansk.

Hvert år bliver et meget stort antal danskere bidt af en skovflåt, og mange bliver bekymrede for, om de kan være smittet med borrelia og/eller TBE. Det er kun en lille andel af flåtbid, som fører til borrelia-infektion. Undersøgelser har vist, at kun ca. 15 procent af skovflåter i Danmark er smittede med borrelia, og det skønnes at risikoen for at få borrelia efter bid af skovflåt er ca. 1 per 50 flåtbid (2 procent). 

Risikoen for at få TBE efter et skovflåbid er endnu mindre, og i 2022 var der kun fem personer, som blev smittet i Danmark. 

Informationsark om borrelia og TBE

 

Forebyggelse af flåtbid

Hvordan kan jeg undgå at blive bidt af en skovflåt?

Skovflåten findes i tæt og/eller højt græs og anden bevoksning skovbunden eller i områder tæt ved skoven. Når man har været ude i skoven uden for stisystemer eller har gået i højt græs, er det vigtigt løbende at se huden grundigt efter for skovflåter. Når man kommer hjem bør man igen tjekke hele kroppen for flåter, herunder hovedbunden hos børn. Hvis man holder sig på skovstierne er der meget lille risiko for at blive bidt af flåter.

Man kan forebygge skovflåtbid ved at have trøjer med lange ærmer og lange bukser på og bruge gummistøvler eller stoppe buksebenene ned i strømperne. Hvis man har lyst tøj på, kan det være nemmere at se flåterne. Myggebalsam med ingrediensen DEET, virker også afskrækkende over for flåter, men bør ikke bruges uden de andre forebyggelsestiltag, som er nævnt ovenfor. Hvis man bruger myggebalsam som beskyttelse mod flåtbid, skal man huske løbende at smøre sig ind med et par timers mellemrum. 

I Danmark er der størst risiko for at blive bidt af en skovflåt i månederne fra maj til oktober.

 

Hvad skal jeg gøre, hvis flåten har bidt sig fast?

Hvis skovflåten har bidt sig fast, skal man fjerne den så hurtigt som muligt. Brug en pincet, flåtfjerner eller neglene til at fjerne skovflåten. Tag fat så tæt på huden som muligt. Det gør ikke noget, hvis lidt af skovflåtens munddele eller hoved bliver siddende på huden. Smør ikke flåten ind i smør, tandpasta eller sprit for at fjerne den, da disse metoder kan medføre, at skovflåten får lov at sidde på huden i længere tid. 

Borrelia

Hvad er borrelia?

Borrelia er en infektion med bakterien borrelia burgdorferi, og smitter også ved skovflåtbid. Skovflåter, som bærer borrelia findes over hele Danmark, særligt i områder med mange rådyr.

Hvordan smitter borrelia?

Borrelia overføres til mennesker ved skovflåtbid. Borrelia overføres først, når flåten har siddet på huden i ca. et døgn, så hvis flåten fjernes indenfor 24 timer er smitterisikoen meget lille.

Borrelia smitter ikke mellem mennesker.

Hvad er symptomerne på borrelia?

Inkubationstiden (tiden fra smitte til symptomerne viser sig) for borrelia er 3-30 dage.

Borrelia-infektion kan give forskellige symptomer afhængigt af, hvornår i sygdomsforløbet infektionen opdages, og om infektionen er lokal eller har spredt sig i kroppen.

Ved tidlig lokal infektion får man ofte et rødt og velafgrænset udslæt, som kan ligne en ring rundt om det sted hvor flåten har bidt. Udslættet kan opstå nogle dage eller op til flere uger efter flåtbiddet, og vokser sig gradvist større. 

Hvis den lokale infektion ikke behandles, kan bakterien sprede sig i kroppen og give symptomer i uger til måneder efter smitte. Symptomerne kan være feber, muskelsmerter, ledsmerter, hovedpine og træthed. Der kan også opstå symptomer fra nervesystemet fx med nedsat muskelkraft, udstrålende nervesmerter og muskellammelser eller påvirkning af hjertet. Symptomerne kan i sjældne tilfælde opstå uden at der er set et udslæt.

 

Kan borrelia behandles?

Ja. Infektion med borrelia kan i alle stadier behandles effektivt med antibiotika. I de fleste tilfælde kan infektionen behandles og helbredes, uden at patienten får varige mén. Hos enkelte kan skader som for eksempel ansigtslammelse blive vedvarende. Hvis der kommer et karakteristisk rødt udslæt rundt om det sted, hvor flåten har bidt eller opstår andre symptomer på borreliainfektion, skal lægen kontaktes.

Det er ikke muligt at vaccinere mod borrelia.

TBE (Centraleuropæisk hjernebetændelse)

Hvad er TBE?

TBE skyldes et virus, der overføres ved bid af en skovflåt. TBE står for tick-borne encephalitis og kaldes på dansk centraleuropæisk hjernebetændelse. I Danmark konstateres normalt et par tilfælde om året på Bornholm, og der har været enkelte tilfælde i Nordsjælland. I resten af Danmark er der ikke risiko for at blive smittet med TBE fra flåter. TBE findes også andre steder i Europa, herunder i Sverige og Tyskland.

Hvordan smitter TBE?

TBE-virus overføres til mennesker ved skovflåtbid. TBE-virus overføres inden for få minutter efter skovflåten har bidt sig fast. 

Hvad er symptomerne på TBE?

Inkubationstiden (tiden fra smitte til symptomerne viser sig) for TBE er 7-14 dage.

Ca. 75% af dem, som bliver smittet med TBE bliver ikke syge af infektionen.

Hos de personer, som får symptomer fra TBE, starter sygdommen med influenzalignende symptomer, der varer nogle dage. Ca. en tredjedel udvikler herefter tegn på hjernebetændelse med hovedpine, feber og lammelser efter et symptomfrit interval på få dage til uger. Enkelte patienter kan få varige mentale eller neurologiske skader. 

Børn under 7 år bliver sjældent alvorligt syge med TBE.


Kan TBE behandles?

Nej, der findes ingen specifik behandling af TBE.

Hvem bør vaccineres mod TBE?

Voksne og børn over 1 år, der færdes jævnligt i skov med tæt bevoksning og færdes meget uden for stierne, kan overveje at blive vaccineret mod TBE. Hvis man færdes meget i skovene i Nordsjælland eller på Bornholm, kan man tale med sin egen læge i forhold til om det er relevant at lade sig selv eller sine børn vaccinere. 

Vær dog opmærksom på, at vaccination mod TBE ikke giver 100% beskyttelse, så det er stadig en god idé at følge de andre gode råd til forebyggelse af flåtbid.

Opdateret 23 JUN 2023