xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Forkølelsessår

Forkølelsessår (herpes) er en virussygdom, der viser sig som grupper af småblærer på huden. De fleste mennesker smittes med sygdommen allerede som børn, men kun en mindre del får symptomer.

Information om forkølelsessår

Smitte

Smitte overføres med væske fra blærerne. Den hyppigste smitteoverførsel sker fra raske smittebærere, der udskiller virus i spyttet. Man kan smitte andre fra dannelse af blærer og til blærerne er tørret ind.

Symptomer

Der går mellem 2-12 dage fra man bliver smittet, til man får symptomer.

Oftest begynder sygdommen med rødme, prikken og kløe af huden på det sted, hvor blærerne senere kommer frem. Efter et par dage opstår 1-2 mm store væskefyldte, tætsiddende blærer, hyppigt omkring munden. Blærerne brister hurtigt og bliver til sår. Efter 1 uges tid tørrer udbruddet ind. Ved det første udbrud kan der tillige være utilpashed, hævede lymfeknuder og undertiden temperaturforhøjelse. Mundslimhinden kan også være angrebet. Senere herpesudbrud angriber kun huden, oftest kun på et mindre område. Udbruddene kommer ofte igen samme sted i forbindelse med anden sygdom, og hos nogle kan solbadning og saltvand være årsag til fornyet udbrud.

Hos et barn kan forkølelsessår undertiden forurenes med bakterier og give anledning til børnesår.

Forebyggelse

Korrekt håndhygiejne og en god rengøringsstandard er vigtig for forebyggelsen af smittespredning. Renlighed og håndvask kan nedsætte smitteoverførsel, men ikke udelukke smitte, da de fleste smittes af raske smittebærere.

Et barn med herpesudbrud må gerne komme i institution eller skole. En undtagelse er, hvis der er kommet infektion i forkølelsessåret.

Behandling

Forløbet kan afkortes med virusdræbende midler. Når der er dannet blærer, kan man bruge en udtørrende zinkpasta.

Opdateret 03 FEB 2023