Influenza
Influenza er en sygdom, der skyldes smitte med influenzavirus. Du kan blive vaccineret mod influenza, og hvis du tilhører særlige risikogrupper, er vaccinationen gratis.
Der findes tre typer af influenzavirus: Influenza A, B og C. Der er hovedsageligt A og B, der giver anledning til den typiske influenza hos mennesker, og disse to virustyper er ansvarlige for den årlige sæsoninfluenza.
Influenza A kan inddeles i forskellige undertyper, og i løbet af en influenzasæson kan både forskellige A og B typer samt influenza A undertyper cirkulere og være skyld i sygdom. Influenzavirus er meget omskifteligt, og derfor kan man blive syg med influenza flere gange.
Får du influenza, vil du nogle gange blive helt eller delvist beskyttet mod influenza i et til flere år efter. Andre gange, når influenzavirus har gennemgået større ændringer og optræder i en helt ny form, er alle mennesker fuldt modtagelige. Derfor kan der opstå større influenzaudbrud og i særlige tilfælde influenzapandemi.
I Danmark forekommer influenza typisk i årlige epidemier af 4-6 ugers varighed i perioden december til marts. En ud af fem personer får typisk influenza – og hvert år dør i gennemsnit ca. 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza.
Information om influenza
Smitte
Virus er særdeles smitsomt og smitter via små dråber fra hoste, nys og lignende. Sygdommen bliver spredt, hvis du indånder viruspartikler eller får dem på hænderne og derefter rører ved øjne, næse eller mund. Influenza smitter også ved direkte kontakt som håndtryk, kys og lignende.
Hvis du bliver smittet, vil influenzaen bryde ud i løbet af 1-4 dage. Du kan smitte andre, fra det øjeblik du får de første symptomer og vil typisk smitte mest i de første dage.
Symptomer
Influenza viser sig ved pludselig feber (over 38°C), muskelsmerter, kulderystelser, hovedpine, ondt i halsen og i nogle tilfælde opkastning og diarré. Sygdommen varer typisk i 4-5 dage og i nogle tilfælde 1-2 uger.
For langt de fleste bør influenza ikke give anledning til bekymring, men for nogle kan den være meget alvorlig og føre til hospitalsindlæggelse og i værste fald død.
Forebyggelse og vaccination
Det er muligt at forebygge influenza. Dels kan du være omhyggelig med at vaske hænder, hoste og nyse i engangslommetørklæder og ærmer, og dels kan influenza forebygges med en vaccination.
For visse grupper er vaccination mod influenza gratis.
Hvis du lider af bestemte kroniske sygdomme, er over 65 år eller er svært overvægtig, kan du mellem den 1. oktober og 15. januar blive gratis vaccineret mod influenza.
Gravide i 2. og 3. semester og immunsupprimerede kan blive gratis vaccineret mellem 1. oktober og 28. februar.
Man bør vaccineres hvert år, da effekten af vaccinationen varer i ca. 6 måneder.
Behandling
For langt de fleste går influenza over af sig selv, og man behøver ikke behandling. Influenza kan dog behandles med antivirale midler som Tamiflu. Det gør man dog som regel kun i alvorlige tilfælde. Komplikationer til influenza (som fx lungebetændelse) kan evt. behandles med antibiotika afhængigt af årsag.
Hvis du i øvrigt er rask, inden du får influenza, skal du blot blive hjemme, indtil du er rask og feberfri. Symptomer som feber, muskelsmerte og hovedpine kan evt. behandles med håndkøbsmedicin. Ring til lægen, hvis du får det værre.
Læs mere om influenzavaccination