Kighoste
Kighoste (pertussis) skyldes bakterien Bordetella Pertussis. Vaccination mod kighoste indgår i børnevaccinationsprogrammet.
Kighoste kendes på karakteristiske hosteanfald, hvor barnet ”kiger” (piber) efter hosteanfaldet. Kighoste kan være farlig for spædbørn. Selv om de fleste børn i Danmark er vaccineret mod kighoste, forekommer sygdommen af og til, da vaccination ikke giver fuldstændig beskyttelse.
I børnevaccinationsprogrammet indgår vaccination mod kighoste når barnet er 3, 5 og 12 måneder samt ved 5 år.
Information om kighoste
Smitte
Kighoste skyldes en bakterie, der overføres gennem små dråber i luften ved f.eks. hoste og nys. Når man har kighoste, er man smitsom fra man får symptomer og ca. 3 uger derefter. Er man kommet i behandling for kighoste med antibiotika, er man smittefri efter 5 dage. Man har ofte symptomer og hosteanfald efter, at man ikke længere er smitsom.
Symptomer
Symptomerne på kighoste opstår normalt 5-10 dage efter man er blevet smittet, men der kan gå op til 3 uger. Symptomerne begynder som en almindelig forkølelse med snue og tiltagende tør hoste, der optræder i anfald. Efter 1-2 uger starter de karakteristiske hosteanfald. Efter 2-4 uger aftager hosteanfaldene og sygdommen er oftest overstået efter 6-8 uger.
Hos spædbørn, der ikke er blevet vaccineret eller endnu ikke har modtaget alle vacciner, kan sygdommen få et alvorligt forløb med udtalt vejrtrækningsbesvær og det kan derfor være nødvendigt at indlægge barnet.
Behandling
Antibiotikabehandling kan hjælpe i forkølelsesstadiet, men har ikke effekt på symptomer eller sygdomsvarighed senere i sygdomsforløbet. Vedr. forebyggende antibiotisk behandling, se afsnittet ”Forebyggelse”
Forebyggelse
Den mest effektive forebyggelse overfor kighoste er vaccination. I børnevaccinationsprogrammet indgår vaccination mod kighoste når barnet er 3, 5 og 12 måneder samt ved 5 år
Læs om børnevaccinationsprogrammet
Læs om difteri-stivkrampe-kighoste-polio og Hib-vaccination
I tilfælde af at der konstateres kighoste i en familie, hvor der findes børn under 2 år eller gravide med mindre end 6 uger til termin, bør man kontakte egen læge. Det kan være familien skal starte forebyggende antibiotisk behandling for at beskytte det lille barn mod kighoste. Profylaktisk behandling til personer med svær lungesygdom eller nedsat immunforsvar, som har været udsat for smitte, kan også være relevant. Hvis egen læge er tvivl om hvorvidt, der skal tilbydes forebyggende behandling, kan egen læge kontakte Statens Serum Institut (SSI) for rådgivning.
Institution
Børn med kighoste bør holdes hjemme fra skole og institution, indtil de ikke længere virker alment påvirkede og syge. Børn må ikke komme i skole og institution, så længe hosteanfaldene giver udtalt vejrtrækningsbesvær eller opkastning. Man regnes ikke længere for smitsom 5 dage efter påbegyndt antibiotikabehandling hhv. 3 uger efter debut af forkølelsessymptomer.
Særlige forholdsregler ved udbrud af kighoste i institutioner
Styrelsen for Patientsikkerhed har ansvaret for at rådgive daginstitutioner samt fædre- og mødregrupper, hvor der findes tilfælde af kighoste.
Vaccination
Kighostevaccinen gives i børnevaccinationsprogrammet som en del af en kombinationsvaccine, der beskytter overfor stivkrampe, difteri, kighoste, polio og hæmophilus influenza b, . Vaccinerne gives når barnet er henholdsvis 3, 5 og 12 måneder. Når alle tre vacciner er givet, er barnet beskyttet over for kighoste indtil det er 5 år. Når barnet er 5 år, får det en re-vaccination.