Lussingesyge – parvovirus, B19
Sygdommen lussingesyge (parvovirus B19) er som regel en mild sygdom, der typisk rammer børn. Hvis gravide bliver smittet i første halvdel af graviditeten, kan infektionen i nogle tilfælde føre til abort eller blodmangel hos fosteret. Gravide skal derfor være opmærksomme på smitte.
Information om lussingesyge
Smitte
Sygdommen spreder sig fra person til person, ofte via hoste (dråbesmitte) eller direkte kontakt. Sygdommen er smitsom i ugen før udslættet optræder. Når udslættet kommer, er man ikke længere smitsom.
Der går typisk 13-18 dage fra man bliver smittet, til udslættet opstår. Voksne får sjældnere udslæt, men kan i stedet have langvarige symptomer fra leddene. Infektionen efterlader livsvarig beskyttelse.
Symptomer
Lussingesyge viser sig hos børn oftest med lette influenzalignende symptomer efterfulgt af et højrødt udslæt på kinderne og senere på andre dele af kroppen.
Gravide
Gravide, der mistænker at være blevet smittet på grund af symptomer eller lussingesyge i omgangskredsen, opfordres til at kontakte egen læge for at blive undersøgt og evt. henvist til specialafdeling.
Ca. 2/3 af gravide har allerede haft infektionen, hvilket medfører, at både den gravide og fosteret er beskyttet mod infektionen.
Fosteret kan smittes med parvovirus B19, hvis en gravid, der ikke er immun, bliver smittet. Risikoen for smitte til fosteret stiger gennem graviditeten. Hvis smitten sker før uge 20, er der en risiko for spontan abort eller udvikling af blodmangel hos fosteret. Blodmangel hos fosteret kan føre til væskeophobning (hydrops foetalis), hvor der i sjældne tilfælde er behov for behandling med blodtransfusion. Misdannelser ses ikke.
Hos gravide, der ikke er immune, og som smittes med lussingesyge i første halvdel af graviditeten, kan der ske spontan abort hos 9 ud af 100. Hos 3 ud af 100 kan ses væskeophobning hos fosteret.
Information til læger om parvovirus og graviditet
Forebyggelse
Det er svært at forebygge smitte, fordi smitten sker før udslættet viser sig, og fordi en del ikke har symptomer. Smitten er stort set ophørt ved debut af udslæt. Der findes ingen vaccine, men tidligere infektion giver livslang immunitet.
Fordi smitte er vanskelig at forebygge, anbefales generelt ikke fraværsmelding af gravide, som arbejder med små børn, med mindre helt særlige grunde taler for det (fx blodsygdom hos moderen).
Behandling
Lussingesyge kan ikke behandles. Sygdommen går oftest over efter få dage. Ser man blodmangel hos fostret, kan man evt. give fostret blodtransfusion inde i livmoderen, hvilket øger barnets chance for at overleve.
Yderligere information
Sundhedsstyrelsen har udarbejdet denne skrivelse til læger:
Information til læger om parvovirus B19 (lussingesyge) og graviditet
Sundhedsstyrelsen har desuden lavet information til gravide og til forældre om infektionen.