Tuberkulose
Tuberkulose er en infektionssygdom, som skyldes tuberkulosebakterier. Sygdommen kan behandles med antibiotika.
Der er ca. 250 – 300 tilfælde af tuberkulose i Danmark om året. De fleste tilfælde er lungetuberkulose. I Danmark findes tuberkulose mest hos personer fra lande med høj forekomst af tuberkulose samt blandt visse socialt udsatte borgere.
På verdensplan er tuberkulose en meget udbredt sygdom. Det skønnes at ca. en fjerdedel af verdens befolkning er smittet med de bakterier, der kan fremkalde sygdommen. Langt størstedelen af dem, der er smittet, udvikler dog aldrig tuberkulosesygdom. Det er kun omkring 5 – 10% af smittede, der bliver syge af infektionen. Personer med visse sygdomme eller tilstande, der giver et svækket immunforsvar, samt gravide og børn, har en højere risiko for at udvikle tuberkulosesygdom når de er smittet. Der kan gå måneder til år fra man bliver smittet til man bliver syg af tuberkulose.
Information om tuberkulose
Smitte
Tuberkulose smitter ved, at små dråber med tuberkulosebakterierne overføres fra luftvejene hos en person med tuberkulose i lungerne. En smittet person kan ved fx host, nys, råb, tale eller sang sprede dråber, der indeholder tuberkulosebakterier. Dråberne kan indåndes af en anden person og sætte sig i luftvejene.
Det er kun personer med tuberkulose i lungerne, der kan smitte andre. Børn smitter sjældent andre, da de har få bakterier i lungerne.
Hvis du får konstateret tuberkulose, vil personalet på en sygehusafdeling med tuberkulose-funktion tage kontakt til dig, din familie og andre nære kontakter for at finde ud af, om de kan være blevet smittet. Hvis det er relevant, vil de derfor blive undersøgt for, om de har tuberkulose.
Symptomer
Tuberkulose er oftest en lungesygdom, men sygdommen kan ramme alle kroppens organer og symptomerne kan være meget forskellige.
De typiske symptomer på tuberkulose er hoste, opspyt, som kan være blodigt, feber, nattesved, vægttab, træthed og hævede lymfeknuder. Der kan være andre symptomer afhængigt af, hvor i kroppen infektionen sidder. Hos mindre børn er symptomerne oftest dårlig trivsel, feber, træthed og hoste.
Hvis du har hostet i mere end 3 uger anbefaler Sundhedsstyrelsen generelt, at du går til lægen. Hvis der er mistanke om tuberkulose, kan lægen tage et røntgenbillede, blodprøver og en hosteprøve med opspyt fra lungerne, som undersøges for tuberkulosebakterier.
Forebyggelse
Tuberkulose er langt mindre smitsom end andre luftvejsinfektioner. Normalt overføres smitte kun efter tæt og langvarig kontakt.
Du kan forebygge smitte med tuberkulose ved at følge Sundhedsstyrelsens 5 smitteforebyggende råd.
Vaccination mod tuberkulose (Calmettevaccination) er ikke givet rutinemæssigt i Danmark siden 1974, fordi sygdommen nu er sjælden.
Det kan være relevant for nogle børn at få vaccinen, hvis man tænker at barnet kan blive udsat for smitte, tal i så fald med din læge.
Behandling og vaccination
Tuberkulose kan behandles med antibiotika.
Hvis du får konstateret tuberkulose, vurderer lægen, om der er særlige forholdsregler du skal følge, for ikke at smitte andre. Det kan fx være at blive hjemme fra arbejde eller fra institution i en periode. Hvis du har lungetuberkulose, vil du efter ca. 14 dages behandling ikke længere kunne smitte andre.