xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Abekopper

Abekopper smitter primært fra dyr til mennesker, men kan også smitte mellem mennesker, selvom det er sjældnere.

Abekopper (også kaldet monkeypox) har været kendt i Vest- og Centralafrika i mange år, og ses kun sjældent i Europa. Siden den 7. maj 2022 er der i flere europæiske lande konstateret tilfælde af abekopper blandt mennesker.

De bekræftede og mistænkte tilfælde er fundet på tværs af Europa og der er også konstateret abekopper i Danmark.

Sundhedsstyrelsen følger situationen tæt og har udgivet retningslinjer, der beskriver, hvordan abekopper skal håndteres i det danske sundhedsvæsen. Sundhedsstyrelsen følger desuden med i de overordnede retningslinjer, som kommer fra WHO og EU.

For retningslinjer læs mere her:

Retningslinjer for håndtering af abekopper i Danmark

Spørgsmål og svar om abekopper

1. Hvad er abekopper?

Abekopper skyldes en sjælden virus, som er i familie med koppevirus.

Abekopper er en zoonotisk sygdom, som betyder, at det er en sygdom, der findes hos visse dyr og derfra kan overføres til mennesker.

Sygdommen er ikke særlig smitsom, men kan smitte fra menneske til menneske ved tæt kontakt som fx til dem man bor sammen med eller har seksuel kontakt til. Sygdommen begynder ofte med sygdomsfølelse så som kulderystelser, feber, hovedpine, muskelsmerter og træthed, hvorefter der fremkommer små blærer på huden. Blærerne kan minde om skoldkopper.

2. Hvad er symptomer ved abekopper?

Symptomer på abekopper er små blærer, som kan minde om skoldkopper, men aldersgruppen for de, der er smittede med abekopper i Europa lige nu, er en anden end for skoldkopper. Sygdommen begynder ofte med en sygdomsfølelse med kulderystelser, feber, hovedpine, muskelsmerter og træthed. Der ses desuden ofte lymfeknudesvulst.

Hvis man har blærer på huden eller nogen af de andre symptomer på abekopper og i øvrigt mistænker at kunne være smittet, fx under en rejse, skal man i første omgang kontakte egen læge telefonisk, man skal ikke møde op fysisk hos egen læge.

3. Hvordan smitter abekopper?

Abekopper kan overføres til mennesker fra smittede dyr og kan derefter spredes fra menneske til menneske. Sygdommen vurderes ikke at være meget smitsom.

Smitte mellem mennesker kan ske ved tæt kontakt. Smitten overføres ved, at der er direkte kontakt med væske fra hudblære ved smitte fra blære i luftveje eller ved direkte berøring med smittespredende genstande, som fx at sove i det samme sengetøj som den smittede eller lignende. Smitte vil derfor primært overføres til personer, der bor sammen med en smittet, og hvor der er tæt kontakt. 

En personer, der er smittet med abekopper, smitter først fra de første symptomer viser sig.

Perioden fra man bliver smittet, til man får symptomer (inkubationstiden) er i gennemsnit 6-16 dage, men kan både være kortere og helt op til 21 dage. Man kan først smitte andre, når man selv får symptomer.

De nuværende tilfælde i Europa med smitte har primært været blandt mænd, som har haft seksuelle forhold med mænd, og som har været ude at rejse. Sygdomsforløbene har generelt været milde. 

 

4. Er abekopper en seksuelt overført sygdom?

Abekopper smitter ved tæt fysisk kontakt eller ved kontakt med genstande, som har været i berøring med en smittet person fx sengetøj, sexlegetøj eller andet.

5. Hvem er i særlig risiko for abekopper?

Personer, som er i tæt fysisk kontakt med en person, der har symptomer på abekopper eller et dyr, som er smittet med abekopper. 

Personer, der er vaccineret mod kopper forventes at have en vis immunitet over for alvorlig sygdom med abekopper.

6. Er mænd, der har sex med mænd, i højere risiko for smitte?

Abekopper smitter ved tæt fysisk kontakt. Mænd, der har sex med mænd, er ikke i højere risiko end andre personer, der er i tæt fysisk kontakt med en smittet person med symptomer. 

Har du symptomer på abekopper, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du går i isolation og undgår seksuel og tæt fysisk kontakt med andre personer. Det anbefales også, at du ikke mødes med personer med svært nedsat immunforsvar og undgår kontakt med kæledyr. 

Personer der har symptomer på abekopper, anbefales at kontakte deres egen læge. Det gælder også for personer som har været sammen med personer, som har symptomer eller er diagnosticeret med abekopper.

7. Hvad skal jeg gøre, hvis jeg mistænker at være smittet?

Hvis du mistænker at være smittet med abekopper, skal du tage kontakt til din læge uden at møde fysisk op. Når du taler med din læge, kan du fortælle om dine symptomer, og hvor du tænker at være blevet smittet. Hvis din læge vurderer, at du kan være i risiko for smitte, vil du blive testet.

Har du symptomer på abekopper, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du går i isolation og undgår seksuel og tæt fysisk kontakt med andre personer. Det anbefales også, at du ikke mødes med personer med svært nedsat immunforsvar og undgår kontakt med kæledyr.

8. Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har været i kontakt med en person, der er smittet med abekopper?

Hvis du har været tæt på en person, der har symptomer på abekopper, skal du kontakte din læge. Din læge kan vurdere, om du kan være blevet smittet og skal testes.

Har du symptomer på abekopper, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du går i isolation og undgår seksuel og tæt fysisk kontakt med andre personer.

Det anbefales også, at du ikke mødes med personer med svært nedsat immunforsvar og undgår kontakt med kæledyr.

9. Hvordan kan jeg beskytte mig selv mod abekopper?

Der er ikke specifikke anbefalinger til borgere i forhold til at forebygge smitte mod abekopper, men anbefalingerne om god hygiejne med hyppig håndvask med vand og sæbe eller håndsprit gælder fortsat, ligesom vi opfordrer til at bruge kondom ved sex.

Har du symptomer på abekopper, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du går i isolation og undgår seksuel og tæt fysisk kontakt med andre personer.

Det anbefales også at du ikke mødes med personer med svært nedsat immunforsvar og undgår kontakt med kæledyr.

Smitte mellem mennesker sker ved nær kontakt, og den overføres typisk blandt personer, der bor sammen, hvor der kan ske smitte fra luftveje eller tæt kontakt med kropsvæsker enten direkte eller indirekte ved fx at sove i det samme sengetøj m.v.

10. Hvordan behandles personer, der er smittet med abekopper?

Hvis en smittet person har brug for behandling, vil personen primært blive behandlet for de symptomer og komplikationer, der kan opstå under infektion med abekopper.  

Symptomer varer mellem 2-4 uger, og går for det meste over af sig selv. 

Hvis du er smittet og har symptomer på abekopper, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du går i isolation og undgå seksuel og tæt fysisk kontakt med andre personer. Det anbefales også, at du ikke mødes med personer med svært nedsat immunforsvar og undgår kontakt med kæledyr.

11. Er der set tilfælde af abekopper i Danmark?

Ja, der er konstateret tilfælde af abekopper i Danmark.

12. Hjælper vaccination mod kopper også med at beskytte mod abekopper?

Personer, der er vaccineret mod kopper forventes at have en vis immunitet over for alvorlig sygdom med abekopper. Vi kender ikke den præcise immunitet over for abekopper. 

Personer der er over 45-50 år, vil med stor sandsynlighed være vaccineret mod kopper. Kopper blev erklæret udryddet af WHO i 1980.

13. Vil Sundhedsstyrelsen tilbyde vaccination mod abekopper?

Personer, der kan være smittet med abekopper, fordi de har været nære kontakter til en person med abekopper, kan tilbydes vaccination mod abekopper efter en konkret sundhedsfaglig vurdering af en speciallæge i infektionsmedicin.

Formålet med at vaccinere mod abekopper er at forhindre alvorlig sygdom. Personer der er nære kontakter, er personer der har haft tæt kontakt med den smittede, fx personer der bor sammen med den smittede person eller har haft seksuelt samkvem med den smittede person.

14. Er der en risiko for et stort udbrud af smitte?

Abekopper betragtes ikke som meget smitsom, da smitte kræver tæt fysisk kontakt med en person, der er smittet. Smitte til den brede befolkning vurderes meget usandsynligt.

Der er siden 7. maj 2022 konstateret flere tilfælde af abekopper i Europa.

Sundhedsstyrelsen følger situationen tæt og er desuden i kontakt med de øvrige europæiske lande.

15. Er der noget særligt, jeg skal være opmærksom på, hvis jeg har kæledyr?

Hvis du vil vide mere om kæledyr i relation til abekopper, kan du læse mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside:

Fødevarestyrelsen

Opdateret 30 MAJ 2022