xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Sammen om en inkluderende festkultur

Alkoholfri studiestart virker

 

Sammen kan vi skabe en ny festkultur på ungdomsuddannelserne

Hovedparten af danske unge mener, at alkohol fylder for meget, og de oplever et pres for at drikke alkohol. Faktisk fylder alkohol så meget, at hele seks ud af ti unge mener, at det er svært at være en del af det sociale fællesskab på en ungdomsuddannelse, hvis man ikke drikker.

De unge efterspørger et mere inkluderende festmiljø, og som uddannelsesinstitution kan I bidrage til dette ved at tage stilling til og sætte rammerne for den alkoholkultur, I ønsker på jeres skole.

Bliv inspireret af de gode erfaringer

Mange ungdomsuddannelser har de senere år taget stadigt mere ansvar for at bidrage til en sundere og mere inkluderende festkultur. Fx har en række gymnasier igen i år alkoholfri studiestart, hvor de første måneder er fyldt med sociale arrangementer uden druk.

På skolerne har både elever og undervisere gode erfaringer med at fjerne alkohol fra både fester og fredagsbarer uden, at det har påvirket det sociale fællesskab negativt.

Dyk ned i de mange gode eksempler, og inddrag eleverne i udviklingen af aktiviteter, hvor samværet og ikke alkohol er i fokus.

Elever, direktør og rektor fortæller om alkoholfri skolestart

'What! Drikker du ikke alkohol?'

Elever, NEXT og Nyborg Gymnasium

'De første tre måneder er uden alkohol.'

Direktør, NEXT

'Der er mange unge, som gerne vil slippe for den her kultur.'

Rektor, Nyborg Gymnasium

 

Bidrag til en sundere og mere inkluderende alkoholkultur

Tag stilling til, hvordan jeres alkoholpolitik skal være, og hvor meget alkohol skal fylde, når I tager imod nye elever efter sommerferien. Og gør det i dialog med både elever, deres forældre og personalet. Formålet er at sikre et ansvarligt, inkluderende, trygt og socialt miljø, der understøtter god trivsel og et godt læringsmiljø for eleverne.

Herunder finder du en række forslag til, hvordan I kan arbejde med alkoholkulturen på jeres uddannelsesinstitution.

Inspiration til forbedringer

nummer et

Alkoholfri uddannelsesstart

Fester, arrangementer og introture som er arrangeret af skolerne eller tutorer er helt alkoholfrie indtil ultimo september gældende for alle årgange på skolen. Det giver mulighed for, at de unge kan knytte venskaber og etablere sig socialt, uden at det er alkoholen der bliver omdrejningspunkt for fællesskaberne og festerne. Det kræver lidt forberedelse, men der er heldigvis stadig tid til at lægge nogle nye rammer for de kommende elever.
nummer to

Dialog med eleverne om skolens regler

Alle elever skal præsenteres for og indgå i dialog om skolernes alkoholpolitik. De skal vide, hvorfor I har valgt at have den alkoholpolitik I har, og hvad den skal forebygge. De skal også vide, hvad der sker, hvis ikke de overholder de regler, der er sat.
nummer tre

Alkoholfrie studieture

Skolerne forpligter sig til at gøre studieture 100 % alkoholfrie fra start til slut uanset alder på de deltagende elever.
nummer fire

Alkoholfrie arrangementer

Gå sammen med andre gymnasier og giv hinanden inspiration til, hvordan I kan lave gode og sjove aktiviteter, der ikke koncentrerer sig om alkohol. Det kan fx være temafest med udklædning, koncerter, revy eller fællesdans.
nummer fem

Personalet som rollemodeller

Det anbefales, at skolerne igangsætter drøftelser om, hvordan personalet kan være rollemodeller for eleverne, og hvordan de kan bidrage til at vise, at det er muligt at have positive fællesskaber, uden at alkohol er omdrejningspunktet fx i forbindelse med fester og fejringer.

Inddrag forældrene

Som skoler kan I gøre meget, men det er utroligt vigtigt, at forældrene støtter op for at skabe en sikker og inkluderende festkultur for de unge.

Fortæl forældrene, at det er vigtigt, at de bakker op om skolens bestræbelser på at skabe et inkluderende fællesskab og sociale arrangementer, der ikke har alkohol som omdrejningspunkt.

Det er også vigtigt at forældrene er klar over jeres regler for alkohol til festerne på skolen og baggrunden herfor, så de ved, hvad der sker, hvis eleverne alligevel dukker påvirket op til festerne.

10 gode råd til forældre om alkohol

Sundhedsstyrelsen har formuleret 10 gode råd til forældre om alkohol, der skal hjælpe forældre til at tage snakken med deres barn. Undersøgelser viser, at unge drikker mindre, hvis de har lavet tydelige aftaler om alkohol med deres forældre.
Download og print de 10 gode råd

Kære direktører og rektorer

Sundhedsstyrelsen, Danske Gymnasier og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier har sendt et brev med en appel til lederne af landets gymnaiser og erhvervsskoler om at skabe en sundere og mere inkluderende festkultur.