xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Maksimale ventetider: 204 overskridelser i juni 2014 (opdateret)

Region Hovedstaden har indberettet 204 overskridelser af bekendtgørelsen om maksimale ventetider for patienter med kræft- og hjertesygdom for juni måned 2014. Sundhedsstyrelsen ser med stor alvor på overskridelserne og følger området tæt.

29 JUL 2014

Region Hovedstaden har indberettet 204 overskridelser af bekendtgørelsen om maksimale ventetider for patienter med kræft- og hjertesygdom for juni måned 2014. Sundhedsstyrelsen ser med stor alvor på overskridelserne og følger området tæt. Sundhedsstyrelsen har indskærpet reglerne om overholdelse af de maksimale ventetider overfor Region Hovedstaden. Sundhedsstyrelsen har herunder indskærpet, at det er regionens ansvar straks at træffe foranstaltninger, der sikrer, at reglerne om maksimale ventetider bliver overholdt i alle tilfælde, også i de tilfælde hvor regionen ikke selv kan tilbyde undersøgelse på egne sygehuse indenfor de maksimale ventetider.

De 203 overskridelser vedrører patienter i Region Hovedstaden, der er henvist til forundersøgelse på grund af mistanke om kræftsygdom. 186 af de 203 overskridelser vedrører forundersøgelse med kikkertundersøgelse af tarmen (koloskopi) udløst af screeningsprogrammet for tyk- og endetarmskræft, og de øvrige 17 hændelser vedrører forundersøgelse på mistanke om tarmkræft udenfor screeningsprogrammet. Region Hovedstaden havde ingen overskridelser vedrørende øvrige kræftsygdomme eller vedrørende hjertesygdomme.

De øvrige fire regioner har indberettet, at de ikke havde overskridelser af bekendtgørelsen for juni måned 2014.

Region Syddanmark har i marts 2015 korrigeret indberetningen af overholdelsen af maksimal ventetid for juni 2014, idet 1 patient blev tilbudt en tid til forundersøgelse for alvorlig sygdom, der kunne være kræft, 30 dage for sent. Overskridelsen skyldtes en menneskelig fejl. Regionen har oplyst til Sundhedsstyrelsen, at den pågældende afdeling har indført skærpet opmærksomhed i forbindelse med visitering af interne henvisninger med henblik på fremadrettet at sikre overholdelse af maksimal ventetid til forundersøgelse.

Screeningsprogram for tyk- og endetarmskræft

Det landsdækkende screeningsprogram for tyk- og endetarmskræft blev indledt 1. marts 2014. Patienter, der ved screeningsundersøgelse har tegn på usynligt blod i afføringsprøven, skal have tilbudt en dato for forundersøgelse med koloskopi senest 14 kalenderdage efter, at sygehuset ved screeningen har påvist usynligt blod. Usynligt blod i afføringen giver mistanke om kræft.

Er bopælsregionen ikke i stand til at tilbyde undersøgelse indenfor tidsfristen, skal regionen tilbyde patienten henvisning til et sygehus i en anden region, et privat sygehus her i landet eller et sygehus i udlandet, som kan tilbyde behandlingen inden for den fastsatte maksimale ventetid. Kan regionen ikke selv tilbyde koloskopi indenfor 14 kalenderdage, skal patienterne informeres om dette indenfor 8 hverdage fra prøvens resultat samt have et tilbud om undersøgelse på et andet sygehus indenfor de maksimale ventetider.

Tiltag for at overholde ventetiderne

På grund af de fortsatte overskridelser af bekendtgørelsen har Sundhedsstyrelsen indskærpet reglerne overfor Region Hovedstaden, herunder at det er regionens ansvar straks at træffe foranstaltninger, der sikrer overholdelse af reglerne om maksimale ventetider i alle tilfælde, også hvor regionen ikke selv kan tilbyde undersøgelse på egne sygehuse indenfor de maksimale ventetider.

Region Hovedstaden har oplyst, at der er taget skridt til at tilpasse og sikre den nødvendige kapacitet til koloskopi, ligesom regionen har indgået samarbejde med de øvrige regioner og med private udbydere for at sikre rettidige tilbud om koloskopi.

Sundhedsstyrelsen vil fortsat følge området tæt med krav om månedlige indberetninger fra regionerne og vil følge op på tiltagene ved drøftelse på det førstkommende møde i Task Force for Patientforløb på Kræft- og Hjerteområdet.

Krav om månedlige indberetninger

Sundhedsministeriet indførte fra den 1. februar 2012 skærpede krav til regionernes indberetning om overholdelse af bekendtgørelsen om maksimale ventetider. Kravene indebærer, at regionerne hver måned skal oplyse Sundhedsstyrelsen om, hvorvidt de har overholdt reglerne om de maksimale ventetider i forhold til de konkrete patienter, der er blevet henvist til undersøgelse og behandling.

 

Oprettet 29. juli 2014 

Opdateret 19. marts 2015