xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny national klinisk retningslinje for meniskskader i knæet

Mange danskere oplever at få meniskskader i knæet. En ødelagt eller skadet menisk kan være smertefuld og gå ud over førligheden, og kan medføre fravær fra skole og arbejdsplads.

10 MAJ 2016

Mange danskere oplever at få meniskskader i knæet. En ødelagt eller skadet menisk kan være smertefuld og gå ud over førligheden, og kan medføre fravær fra skole og arbejdsplads.  

Men hvornår og hos hvilke patienter kræver menisksygdom i knæet en operation? I hvilke tilfælde er det bedre at ”vente-og-se”, om symptomerne går væk? Og i hvilke tilfælde skal man for eksempel råde patienten til at gå i gang med træning? Disse spørgsmål svares der blandt andet på i retningslinjen.

”Antallet af kikkertoperationer er steget i en lang årrække, og selvom vi de seneste år har set et fald i antallet igen, så udføres der stadig mange kikkertoperationer på menisken. Da vi gik i gang med dette NKR arbejde, blev det påpeget, at visse typer af meniskpatienter muligvis har mindst lige så stor gavn af at træne under vejledning, som af at blive opereret.  I denne NKR har vi tilstræbt at afklare dette”, siger enhedschef Lisbeth Høeg-Jensen. 

Retningslinjen anbefaler, at meniskskader hos patienter med smerter i knæ og øm ledlinje undersøges ved en klinisk test, der er enkel at udføre. Ultralydsskanning anbefales ikke til at udrede meniskskader, og MR-skanning skal kun tages i brug, hvis resultatet af skanningen har betydning for det videre behandlingsforløb. Hvis der er mistanke om, at symptomerne fra knæet kan stamme fra slidgigt og ikke fra menisken, anbefales desuden en stående røntgenundersøgelse.

Meniskskader behøver ikke altid at blive behandlet ved en operation: for nogle patienter er det lige så godt eller bedre at afvente eller starte med træning under vejledning.  Der skelnes blandt andet i mellem, om knæet er aflåst, om der sidder noget i klemme, om smerterne er opstået pludseligt efter et uheld, eller om patienterne samtidigt har slidgigt i knæet. Retningslinjen anbefaler desuden, at genoptræning efter operation foregår under vejledning.

Formålet med den nationale kliniske retningslinje for meniskskader er at opnå en ensartet behandling af høj faglig kvalitet, herunder at valget mellem operation og ikke-operation bliver truffet på samme grundlag landet over.

Retningslinjen beskriver den videnskabelig viden på området, og anbefalingerne bygger på denne viden samt på en faglig arbejdsgruppes erfaring på området. Retningslinjen kan ikke stå alene, men skal ses i sammenhæng med øvrige vejledninger, anbefalinger med videre på området.

Links

National klinisk retningslinje for meniskpatologi (PDF) 

Quickguide: National klinisk retningslinje for meniskpatologi (PDF)

Mere om retningslinjen og alle bilag