xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Sundheds­styrelsen anbefaler vaccine mod abekopper til personer, der er nær kontakt til en smittet

Danmark modtager snart de første doser af vaccinen Imvanex, der forventes at kunne have en effekt hos personer, der har været i nær kontakt med en, der er smittet med abekopper. Sundhedsstyrelsen er i den forbindelse i gang med at opdatere retningslinjen for håndtering af abekopper, og forventer at have den klar i begyndelsen af næste uge.

26 MAJ 2022

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at personer, der har været i nær kontakt med en person, der er konstateret smittet med abekopper, kan få tilbud om vaccination. Nære kontakter er personer, der bor sammen med en smittet person eller har haft seksuelt samkvem med en. 

Tilbuddet om vaccination skal gives på baggrund af en lægefaglig vurdering fra en speciallæge på infektionsmedicinsk afdeling enten på Hvidovre Hospital eller på Aarhus Universitetshospital. 

”Vi anbefaler vaccination til de nære kontakter, fordi vi forventer, at den måske kunne give et mildere sygdomsforløb, hvis vedkommende udvikler abekopper,” siger enhedschef Bolette Søborg, som samtidig understreger:

”Det er vigtigt, at den enkelte infektionsmediciner på enten Hvidovre Hospital eller Aarhus Universitetshospital vurderer, om vaccination er relevant for den enkelte, både ud fra, hvor eksponeret for smitten den enkelte har været, og ud fra den enkeltes risiko for at udvikle alvorlig sygdom.”

Hvad er abekopper?

Abekopper viser sig typisk med blandt andet feber, kulderystelser og et udslæt med blærer, som kan give sår, når de heler. Sygdommen er normalt mild, varer omkring 2-4 uger og går for de fleste over af sig selv. Langt de fleste patienter forventes i et sundhedsvæsen som det danske at komme sig helt. 

Smitte mellem mennesker sker ved nær kontakt, og abekopper vurderes ikke at være meget smitsomt. Smitten overføres typisk blandt personer, der bor sammen. De nuværende tilfælde i Europa med smitte har primært været blandt mænd, som har haft seksuelle forhold med mænd, og som har været ude at rejse. Sygdomsforløbene har generelt været milde.

God håndhygiejne og kondom beskytter mod sygdommen

Der er ikke særlige anbefalinger til borgere specifikt i forhold til at forebygge smitte mod abekopper, men anbefalingerne om god hygiejne med hyppig håndvask med vand og sæbe eller håndsprit gælder fortsat, ligesom vi opfordrer til at dyrke sikker sex. Abekopper smitter ved tæt kontakt og ved for eksempel at dele tøj eller sengetøj med personer, der er syge med abekopper. 

Læs om abekopper