xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Nyt månedsblad ser på behandling af overvægt hos voksne

Debatten om lægemiddelbehandling af overvægt er blevet aktuel efter godkendelsen af det nye vægttabsmiddel Wegovy (semaglutid) sidste år. Derfor sætter Månedsbladet for Rationel Farmakoterapi fokus på, hvad der er af viden om behandling af overvægt med lægemidler.

21 AUG 2023

Andelen af voksne med svær overvægt er steget jævnt i perioden 2010 til 2021, fra 13,6 % til 18,5 %.

Månedsbladet gennemgår forskellige typer af indsatser, både livsstilsinterventioner, medicinsk og kirurgisk behandling af overvægt og svær overvægt. Desuden ser bladet på, hvilken gruppe med overvægt som den praktiserende læge skal tale om vægt og kropssammensætning med. Det er blandt andet patienter, der selv bringer overvægt på banen, og patienter som kommer til lægen med problemer relateret til deres vægt. 

”Vi ved, at 8 ud af 10 voksne ønsker, at læger snakker om overvægt med deres patienter, så derfor er det vigtigt, at læger har kendskab til den bedste viden om overvægt. Vores anbefaling er fortsat, at førstevalget til behandling af en person som har overvægt eller svær overvægt altid er livsstilsintervention,” siger enhedschef Maria Herlev Ahrenfelt fra IRF i Sundhedsstyrelsen.  

Vægttabsmedicin kan være et supplement til livsstilsintervention og anden ikke-farmakologisk behandling, men bør aldrig være førstevalg. 

Gennemgang af vægttabsmidler

Månedsbladet gennemgår godkendte vægttabsmidler. Brugen af dem har hidtil været forbundet med begrænset vægttab og flere bivirkninger. Wegovy er reelt det første lægemiddel, som har en rimelig favorabel profil set i forhold til både effekt og bivirkninger.

Der har da også været en markant stigning i antallet af udstedte recepter på Wegovy. Antallet er steget fra 3.148 til 66.211 pr. måned, efter at produktet kom på markedet i december 2022. Wegovy udskrives primært til behandling af aldersgruppen 45-64 år. 

”På trods af de gavnlige virkninger af Wegovy er prisen for høj med en månedlig udgift for patienten på mere end 2.300 kroner, især fordi behandlingen må forventes at være livslang, hvis effekten skal bevares. Derfor skal man som læge overveje, hvad der er af alternativer,” siger Maria Herlev Ahrenfeldt.

Rationel Farmakoterapi 4, 2023


Opdateret 22. august 2023

 

Om Månedsbladet

Månedsbladet bliver udgivet af Rationel Farmakoterapi (IRF) i Sundhedsstyrelsen og er målrettet praktiserende læger.

 

Formålet med månedsbladet og IRFs øvrige arbejde er at fremme rationel brug af lægemidler – både i valget af lægemiddel, og når et fravalg er det bedste valg. Vi sigter på at fremme brug af de lægemidler, der har den største effekt, har færreste og mindst alvorlige bivirkninger, og har den laveste pris.

 

Læs mere om Månedsbladet

Modtag nyheder fra Sundhedsstyrelsen

Vores pressemeddelelser og nyheder er opdelt i otte temaer, og du har selv mulighed for at tilpasse nyhedsstrømmen fra os, så du kun modtager nyheder, der handler om de emner, du er mest interesseret i.

 

Se overblikket og tilmeld dig vores nyhedstemaer

 

Hvis du i forvejen modtager nyheder fra Sundhedsstyrelsen, kan du ændre dit abonnement ved at gå ind på en af de e-mails, du har fra Sundhedsstyrelsen og klikke på 'Opdater tilmeldinger' eller 'Afmeld'.

 

Denne nyheds temaer:

 

Nyt fra IRF om lægemidler

 

Pressemeddelelser

 

Sundhed for alle borgere