xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Undervisning forbedrer mødet med patienter med psykisk lidelse

Det kan betale sig at undervise sundhedsfaglige i somatikken, hvordan man møder og hjælper patienter med psykiske lidelser. Det viser en netop offentliggjort evaluering af et undervisningsforløb på Rigshospitalet. Deltagernes tilbagemelding er, at de er blevet bedre klædt på til mødet med patienter med psykiske lidelser.

12 MAR 2025
Fire ud af fem danskere får på et tidspunkt i livet en psykisk lidelse, der kræver behandling. De fleste vil samtidig få behov for behandling af en fysisk lidelse i det somatiske sundhedsvæsen. For mange sundhedsprofessionelle her kan mødet med patienter med psykiske lidelser være en udfordring. Og den manglende viden kan føre til fordomme og berøringsangst – der i sidste ende kan få alvorlige konsekvenser for patienterne som for eksempel underdiagnosticering eller manglende eller forsinket behandling af fysiske sygdomme.

Landsindsatsen EN AF OS arbejder målrettet med afstigmatisering af psykiske lidelser i somatikken, hvor de tilbyder undervisning i det gode møde til alle sundhedsprofessionelle på somatiske afdelinger.

Undervisningen bliver varetaget af en regional konsulent fra PsykInfo og en EN AF OS-ambassadør, som er tidligere patient.

Selve undervisningen består af et personligt oplæg fra ambassadøren efterfulgt af fælles dialog og refleksion om, hvordan fagpersonernes holdninger og adfærd påvirker patienter med psykiske lidelser. Undervisningen inddrager også faglige og personlige perspektiver på de dilemmaer og udfordringer, der fylder på de enkelte afsnit. Der kommer også gode råd til forebyggelse af konflikter og misforståelser, kommunikative værktøjer og fokus på afstigmatisering.

Louise Hornbøll, projektleder i EN AF OS, fortæller om undervisningen:  

”Vi ser, at det særligt er dialogen med tidligere patienter, der giver fagpersonerne en vigtig indsigt i levede erfaringer, som åbner for refleksion over egne fordomme og stigmatiserende adfærdsmønstre. Samtidig bringer undervisningen nye og vigtige kompetencer på banen. Det drejer sig om at møde patienterne som hele mennesker og med en åben og nysgerrig tilgang, hvor en diagnose i journalen ikke overskygger for opmærksomheden på patienternes behov og somatiske symptomer. Efter undervisningen fortæller fagpersonerne, at de føler sig mere trygge i at spørge åbent og nysgerrigt ind til patienten, og det er et vigtigt skridt til at forebygge stigmatisering.”

Indsatsen har stort potentiale for at mindske stigmatisering

Evalueringen af undervisningen viser blandt andet, at 70 % af de sundhedsprofessionelle, der deltog i undervisningen, oplever at undervisningen i høj grad eller meget høj grad har givet dem brugbar viden om patienter med psykiske lidelser. Desuden oplever deltagerne, at undervisningen klæder dem bedre på til mødet med patienter med psykiske lidelser. Samlet set peger evalueringen på, at indsatsen har et stort potentiale for at mindske stigmatisering af patienter med psykisk lidelse i det somatiske sundhedsvæsen.

Som det gælder for alle former for kulturforandring og adfærdsfornyelse, kræver det en vedvarende og fokuseret indsats at skabe et fortsat fokus på at forebygge stigmatisering. Håbet er derfor også, at endnu flere afdelinger og fagpersoner indfører undervisningen som et tilbagevendende kompetenceudviklingstilbud.

Undervisningen er et landsdækkende tilbud, som udbydes af EN AF OS i de regionale PsykInfoer (Psykiatriske informationscentre). Undervisningen tilpasses så vidt muligt de enkelte afdelingers behov ift. varighed, lokation og indhold.

Se evalueringen: Afstigmatisering i somatikken

Kontakt EN AF OS | Sundhedsstyrelsen