Udvikling og udbredelse af palliative indsatser til de mest udsatte borgere
Sundhedsstyrelsen inviterer hermed kommuner og regioner til at søge midler til at projekter, som skal udvikle og udbrede palliative indsatser til udsatte borgere herunder udsatte ældre borgere.
Formål
Som del af aftalen om udmøntning af SSA-reserven for 2022-2025 afsatte den daværende regering (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet, Liberal Alliance og Kristendemokraterne 11,8 mio. kr. til palliative indsatser for ældre og udsatte borgere for perioden 2024-2025.
Formelle krav til puljeansøgningerne
For at et projekt kan komme i betragtning til støtte, skal følgende fremgå af ansøgningen (jævnfør tilhørende puljeopslag- og ansøgningsskema):
- Baggrund for projektet og dets relevans, herunder evt. fundering i viden og praktiske erfaringer fra området fra både ind- og udland
- Projektets formål og forventede resultater i forhold til at udbrede og udvikle palliative indsatser til socialt udsatte borgere, herunder udsatte ældre borgere
- Projektets delmål på kort og langt sigt, målbare succeskriterier, samt hvordan der følges op på disse
- Evt. eksisterende tilbud og indsatser (indhold, omfang, fleksibilitet mv.).
- Beskrivelse af projektets målgruppe, herunder hvordan denne er særlig udsat, samt hvordan målgruppen konkret udvælges og rekrutteres
- Beskrivelse af hvilke(n) væsentlige udfordringer, som indsatserne(en) har til formål at adressere samt hvordan
- Beskrivelse af hvordan ansøger vil inddrage relevante tværfaglige og -sektorielle aktører i samarbejdet, fx NGO’er mv.
- Beskrivelse af de konkrete aktiviteter under forløbet og konkrete redskaber og metode ved disse aktiviteter
- Beskrivelse af projektorganisering, herunder involverede aktører, medarbejderorganisering mv.
- Tidsplan med aktiviteter, leverancer og milepæle
- Evalueringsplan, herunder en beskrivelse af mål og succeskriterier samt hvilke data der løbende indsamles
- Detaljeret budget
Der fremgår derudover en række kriterier for udvælgelse af ansøgninger i puljeopslaget.
Hvem kan søge om midler fra puljen?
Puljen kan søges af kommuner og regioner.
Hvad kan der søges om støtte til?
Der kan ansøges om midler til følgende:
- Ansættelse og løn til projektansatte
- Udgifter i forbindelse med afholdelse af møder, workshops, konferencer mv., herunder undervisere/konsulenter
- Kørselsudgifter i henhold til statens regler
- Anskaffelse af udstyr, der er afgørende for at gennemføre projektet, og som ikke på nuværende tidspunkt forefindes
- Revision af regnskab
Der kan ikke ansøges om midler til følgende:
- Aktiviteter og lønmidler, der har karakter af almindelig drift, fx husleje og telefon
- Køb af it- udstyr og andet apparatur
- Almindelige driftsudgifter
Økonomi
Det samlede beløb, som udmøntes i ansøgningspuljen for perioden 2024-2025, er 11,8 mio. kr.
Ansøgningsmateriale
Puljeopslag: Palliative indsatser til de mest udsatte borgere
Tilsagn
Følgende ansøgere er ud fra en faglig vurdering fundet støtteegnede på baggrund af de beskrevne kriterier, jf. puljeopslaget, og har modtaget tilsagn om støtte:
Flexklinikken v. akutafdelingen på Bispebjerg Hospital er med projektet ’Flexklinikken som adgang til at udvikle den basal palliative indsats for socialt udsatte borgere’ fundet støtteegnet og er bevilliget 3.478.167 kr.
Socialafdelingen, Svendborg Kommune er med projektet ’En stemme til alle i den sidste tid: Øget lighed i den palliative indsats for udsatte borgere i Svendborg Kommune’ fundet støtteegnet og er bevilliget 1.015.699 kr.
Palliativ Enhed, Onkologisk Afdeling, Odense Universitetshospital er med projektet ’Tværsektorielt fokus på udsatte borgere og patienter med behov for palliativ indsats’ fundet støtteegnet og er bevilliget 928.681 kr.
E-huset, Københavns Kommune er med projektet ’Palliativ indsats – til socialt udsatte og ældre beboere i E-huset´ fundet støtteegnet og er bevilliget 840.499 kr.
Geriatrisk og palliativ afdeling, Bispebjerg Hospital er med projektet ’Vurdering, håndtering og opfølgning på palliative behov hos ældre udsatte borgere i den geriatriske akutmodtagelse’ fundet støtteegnet og er bevilliget 806.280 kr.
SUH, Nykøbing F er med projektet ’Tidlig palliation til udsatte patienter med alkoholrelateret leversygdom’ – kompetenceudvikling for sundhedspersonale’ fundet støttegnet og er bevilliget 576.755 kr.
REHPA, Videncenter for rehabilitering og palliation er med projektet ’ Palliation til udsatte og socialt sårbare: Mod en fleksibel model’ fundet støtteegnet og er bevilliget 2.353.436 kr.
Nefrologisk Afdeling – afdeling for lindrende behandling, Herlev/Gentofte Hospital er med projektet ’Tilsynsgående og udekørende palliativ sygeplejerske til støtte i den tværsektorielle basale palliation’ fundet støtteegnet og er bevilliget 630.000 kr.