Vidensafdækning af rådgivnings- og aktivitetstilbud til mennesker med demens og deres pårørende i Danmark
Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 ”Et trygt og værdigt liv med demens” indeholder et initiativ om etablering af rådgivnings- og aktivitetscentre for personer med demens og deres pårørende, herunder yngre med demens.
Initiativet havde til formål at bidrage til at støtte etablering af 12-15 regionale rådgivnings- og aktivitetscentre, hvor personer med demenssygdomme og deres pårørende kan henvende sig anonymt uden forudgående visitation og få kontakt med ligesindede samt blive tilbudt støtte og rådgivning.
Rådgivnings- og aktivitetscentre kan således være med til at støtte hele familien i at skabe sig en hverdag, hvor der er mulighed for at leve et godt og værdigt liv med demens.
Vidensafdækningen er gennemført i perioden april – juni 2017. Den viste bl.a., at
- 85 % af kommunerne havde rådgivnings- og aktivitetstilbud målrettet ægtefæller/samlevere, og 77 % af kommunerne havde tilbud målrettet voksne børn af borgere med demens.
- Der var meget stor spredning i den rådgivning og de aktiviteter som kommunerne tilbød. Telefonrådgivning af borgere med demens og de pårørende var mest udbredt, lidt færre kommuner havde åben rådgivning, tilbud om samtalegrupper og tilbud om f.eks. pårørende grupper, personlig rådgivning, sorggrupper m.v.
- Langt størstedelen af kommunerne tilbød fysiske aktiviteter, kreative aktiviteter og kulturelle aktiviteter og caféaktiviteter. Lidt under halvdelen tilbød afprøvning af teknologiske hjælpemidler, og derudover tilbød kommunerne f.eks. daghøjskoleaktiviteter, middage, krobesøg, dans, besøg i kolonihave m.v.
- Lidt over halvdelen af kommunerne havde rene kommunale tilbud, omkring 1/4 havde partnerskaber med frivillige organisationer. Op til 3/4 af kommunerne samarbejdede med frivillighedsområdet på den ene eller anden måde. Halvdelen af kommunerne havde et formaliseret samarbejde med demensudredningssteder. Derudover havde kommunerne andre former for samarbejde med private aktører, fx undervisning m.v.
- Aktiviteterne var spredt på hhv. murstensløse tilbud, konkrete centre med aktiviteter, fysiske centre og andre organisationsformer, fx i form af tilbud på plejecentre, frivillighedscentre, i borgernes eget hjem m.v.
Den nationale demenshandling
Rapporten er udarbejdet som led i arbejdet med Initiativ 13: Rådgivnings- og aktivitetscentre for mennesker med demens og deres pårørende, herunder yngre med demens i Den nationale demenshandlingsplan 2025.
Demenshandlingsplanen rummer i alt 23 initiativer fordelt på fem fokusområder. Alle initiativer har som overordnet mål at forbedre indsatsen for at udrede, pleje og behandle mennesker med demens frem mod 2025. Sundhedsstyrelsen er ansvarlig for 11 af initiativerne.
Se alle udgivelser inden for Den nationale demenshandlingsplan 2025