xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Opsamling og status på afløsning og aflastning til mennesker med demens og deres pårørende

I dette notat kan du få overblik over udviklingen på området og indsigterne fra 3 puljer, hvor kommuner og civilsamfundsaktører har gjort værdifulde erfaringer om, hvordan tilbud om aflastning og afløsning bliver meningsfulde for mennesker med demens og deres pårørende.

VIDEN OG INSPIRATION 07 OKT 2024

Tilbud om aflastning og afløsning er vigtige for at understøtte god trivsel hos både personen med demens og deres pårørende, da begge parter påvirkes af sygdommen. Pårørende oplever ofte at blive belastede af uformelle pleje- og omsorgsopgaver, vedligeholdelse af sociale relationer, mental støtte af den demensramte mv. Det kan påvirke den pårørendes helbred og livskvalitet negativt. Tilbud om aflastning og afløsning giver typisk den pårørende mulighed for at få et pusterum med tid til rekreation eller praktiske gøremål eller for at få gode stunder og oplevelser sammen med personen med demens.

Dette notat skaber et overblik over udviklingen på området og tegner et billede af de vigtige erfaringer, som kommuner og civilsamfundsaktører har gjort gennem 79 projekter i perioden 2016-2023.

De centrale indsigter fra de tre puljer vedrører:

  • Borgere og pårørendes behov
  • Forudsætninger for at lykkes med opsporing
  • Metoder til aktiv inddragelse af deltagerne
  • Rekruttering til understøttelse af tværfaglige kompetencer
  • Muligheder og forudsætninger for brug af frivillige

Hent opsamlings- og statusnotatet