Anbefalinger for den danske institutionskost
Anbefalinger for den danske institutionskost er et vigtigt grundlag og et praktisk værktøj for alle, der har ansvaret for eller arbejder med mad og måltider i offentlige institutioner, hvor bespisningen indgår som en del af institutionens funktion eller behandling.
Rettelsesblad, 2. september 2025
Vær opmærksom på Rettelsesblad til anbefalingerne.
Rettelsesblad til 'Anbefalinger for den danske institutionskost' (pdf)
Der er følgende rettelser til publikationen - både PDF og trykt udgave:
På side 61:
I 5.3 (Vegansk kost til voksne) i boksen ’Vigtige næringsstofkilder i Vegansk kost til voksne’ skal følgende sætning slettes:
"Vigtige vitamin B12-kilder: hvedekim, gær, sojabønner, bladgrøntsager, champignoner og mandler"
På side 109:
I 7.10 (Kost ved rehabilitering, genoptræning og vedligeholdelsestræning) rettes til følgende sætning:
"Ernæringsbehandling i forbindelse med genoptræning og vedligeholdelsestræning bør tilstræbe at sikre et supplement på min. 1.680 kJ (400 kcal)/dag og 18 g protein/dag eller sikre, at min. 75 % af patientens/borgerens beregnede energi- og proteinbehov dækkes."
Der er således ikke tale om g protein/kg legemsvægt/dag, men om g protein/dag.
Anbefalingerne beskriver, hvordan fagpersoner bør sammensætte sunde måltider til både raske og syge, fx til børn i vuggestuer, ældre på plejehjem og patienter på sygehuse. Anbefalingerne har fokus på at sikre, at måltiderne i offentlige institutioner lever op til kostrådene for de forskellige grupper.
Et centralt budskab er, at det er nødvendigt at skelne mellem kost til raske og syge. Til raske er der bl.a. fokus på at forebygge sygdom. Til syge og andre med særlige ernæringsbehov indgår maden som en del af behandlingen.
Anbefalingerne henvender sig til en bred målgruppe som fx administratorer, læger, sygeplejersker, sygehjælpere, økonomaer, professionsbachelorer inden for ernæring og sundhed, ernæringsassistenter, kliniske diætister og andet kostansvarligt personale i for eksempel vuggestuer og døgninstitutioner.
Anbefalinger for den danske institutionskost (pdf)
Indhold
202 sider, inkl. bilag
- Indledning (s. 7)
- 1. Ernæringslære og fødevaregrupper (s. 8)
- 2. Næringsstofanbefalinger, bæredygtighed og kostråd (s. 24)
- 3. Maden i praksis (s. 39)
- 4. Normalkost til voksne (s. 48)
- 5. Vegetarisk kost til voksne (s. 57) Se rettelsesblad
- 6. Kost til børn og unge (s. 64)
- 7. Kost til ældre (s. 91) Se rettelsesblad
- 8. Kost, når kultur eller religion omfatter særlige krav (s. 112)
- 9. Kost til voksne på sygehus (s. 120)
- 10. Ernæring i klinikken (s. 141)
- 11. Diæter til voksne (s. 158)
- Bilag (s. 173)
- Register (s. 197)
Udgivere
Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen
Versioner
Version 6 (aktuel version): juli 2025, plus Rettelsesblad 2. september 2025.
Denne 6. udgave af anbefalingerne er opdateret i forhold til den nyeste viden på området, herunder:
- De Nordiske Næringsstofanbefalinger 2023, NNR 2023 (Nordisk Ministerråd 2023)
- De officielle Kostråd - godt for sundhed og klima (Fødevarestyrelsen 2024)
- Underernæring: Opsporing, behandling og opfølgning af borgere og patienter i ernæringsrisiko. Vejledning til kommune, sygehus og almen praksis (Sundhedsstyrelsen 2022)
Version 5: 2015
Version 4: 2009
Version 3: 2000
Version 2: 1999
Version 1: 1995