xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Graviditets­scanninger

Alle gravide får tilbud om to scanninger i løbet af graviditeten for at se, om fostret udvikler sig, som det skal. Den gravide bestemmer selv, om hun ønsker at tage imod disse tilbud og andre undersøgelser i graviditeten. Scanningen foregår som regel udenpå maven og er uden risiko for mor og barn.

Den første scanning, 1. trimester-scanningen finder sted i 11.-13. graviditetsuge. Her undersøger man, om der er liv, om der er ét eller flere fostre, hvor langt graviditeten er fremskreden, og hvornår fødslen kan forventes. Hvis du ønsker at vide, om fostret kan have en kromosomafvigelse som fx Downs syndrom, vil fostrets nakkefold også blive scannet. Størrelsen på nakkefolden kan – sammen med en blodprøve og din alder – vise sandsynligheden for kromosomafvigelse.

Den anden scanning, 2. trimester-scanningen finder sted i 18.-21. graviditetsuge. Her undersøger man fostrets organer (nyrer, hjerte, lunger m.v.), moderkagens placering i livmoderen og om fostret vokser, som det skal. Undersøgelsen kan vise, om der er tegn på kromosomafvigelser eller misdannelser.

Undersøgelse for kromosomafvigelse

Ved den første graviditetsundersøgelse – før scanningerne finder sted – vil din praktiserende læge spørge, om du ønsker at få undersøgt, om fostret muligvis har en kromosomafvigelse. Hvis du siger ja, får du taget en blodprøve (doubletesten). Det er ikke samtidig et ja til flere undersøgelser eller indgreb. Du tager stilling hver gang, du bliver tilbudt nye undersøgelser.

På sygehuset beregner man sandsynligheden for, at fostret har en kromosomafvigelse på baggrund af blodprøven, størrelsen på fostrets nakkefold og din alder. Du får svar på dette ved den første scanning omkring uge 11-13.

Svaret kan vise enten en lav eller øget sandsynlighed for, at fostret har en af de tilstande, som man undersøger for. 95 pct. af alle graviditeter har lav sandsynlighed, og selvom der er øget sandsynlighed, er det stadig mest sandsynligt, at fostret har normale kromosomer. Vi siger, at sandsynligheden er øget, når den er 1 ud af 300 eller mere. Når man kombinerer doubletestens og nakkefoldsscanningens resultater, kan man finde omkring 90% af de fostre, der har kromosomafvigelser.

Hvis det viser sig, at der er øget sandsynlighed for, at fostret har en kromosomafvigelse, vil du blive tilbudt yderligere undersøgelser. Du skal selv tage stilling til, om du ønsker at få mere at vide om fostrets tilstand.

Informationspjece til kommende forældre: Gravid – undersøgelser af fostret (fås på dansk, engelsk, arabisk, farsi, polsk og somali)

Notat: Om køb af ekstra ultralydsskanning i graviditeten

Opdateret 22 NOV 2022