xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Anbefalinger om ernæring

De officielle Kostråd er 7 råd til at spise sundt, så man får alle de næringsstoffer, kroppen har brug for. På den måde kan man bedst holde sig sund og rask og forebygge sygdom.

Fødevarestyrelsen står bag ’De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima’, der omfatter 7 kostråd, der både er gode for din sundhed og for klimaet.

Hvis man følger de 7 kostråd, vil kroppen få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Samtidig hjælper rådene til en sund balance i det, man spiser og drikker. Det gør det nemmere at holde en sund vægt, og man nedsætter risikoen for sygdomme som bl.a. hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og visse kræftformer.

Læs mere om De officielle Kostråd, supplerende tips og tankerne bag på Fødevarestyrelsens hjemmeside

De 7 kostråd gælder for hovedparten af den danske befolkning. Der findes supplerende kostanbefalinger for ældre (fra 65 år) og særlige kostanbefalinger til gravide, ammende, børn under 2 år, småtspisende og underernærede samt børn og voksne mennesker, der har en sygdom, der stiller særlige krav til kosten.

Gode mad- og måltidsvaner handler ikke kun ernæring, men også om rammerne omkring måltidet. Hvordan maden serveres, hvem man spiser sammen med og spisemiljøet spiller en vigtig rolle for måltidsoplevelsen og har betydning for appetitten og lysten til at fordybe sig i et måltid. Derfor er måltidet også potentielt et sted, hvor fællesskaber etableres og styrkes.

Gravide og ammende

Spæd- og småbørn (0-2 år)  

Børn (fra 2 år) og voksne  

Ældre fra 65 år  

Småtspisende og underernærede   

Opdateret 14 FEB 2023