xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Lus

Hovedlus (pediculus capitis) er blodsugende snyltere, der kan leve i menneskers hovedhår. De smitter meget og er generende for den, der har dem.

Der findes tre lusearter, som lever på mennesker: hovedlusen, kropslusen og fladlusen. Lus er små, flade, aflangt ovale insekter på 2-3 mm – hunnerne er større end hannerne. De nyklækkede lus er 0,5-1 mm.

Symptomerne på hovedlus er kløe og irritation af hovedbunden.

Man smitter ved tæt kontakt mellem hoveder og det er ofte børn i alderen 3-10 år, der får lus. Lusene kan ikke leve på dyr, legetøjsbamser, i legerum, puderum og lignende.

Tilfælde med hovedlus optræder hele året, men der er flest i august til november. Det anbefales, at daginstitutioner/skoler/SFO'er tager emnet op på forældremøder og evt. planlægger faste lusekampagner i årets løb med henblik på at gøre daginstitutionen/skolen/SFO'en lusefri.

Behandling mod lus foregår med fx tættekam og lusemidler. Det kan dog kræve en langvarig intensiv indsats, da man kan blive smittet gentagne gange, hvis omgangskredsen ikke bliver behandlet i samme omgang.

Vejledning om hovedlus (2012)

Vejledning til forældre

Vejledning om smitsomme sygomme hos børn og unge

Opdateret 08 JUL 2019