Frivillige spisevenner styrker ældres livskvalitet og appetit
Frivillige i Ældre Sagen gør ældre borgere selskab under middagen. De frivillige kaldes ”spisevenner” og har bl.a. ført til, at borgerne hygger sig, spiser mere og nyder måltider i selskab med spisevennerne.
Mange småtspisende ældre kommer på hospitalet, fordi de ikke spiser nok. I Ældre Sagen har man forsøgt at forbedre småtspisende borgeres appetit ved at indføre indsatsen ’Spisevenner’. Indsatsen er målrettet ældre borgere, som bor alene og modtager madservice.
En spiseven er en frivillig person fra Ældre Sagen, som besøger borgeren en gang om ugen og spiser et måltid med vedkommende. Det er spisevennens opgave at skabe god stemning og sikre hyggelige rammer omkring måltidet. Tanken er, at borgeren, som følge af den gode stemning, fristes til at spise en bid mere, da mad for de fleste smager bedst, når den nydes i selskab med andre. Derudover er det tanken, at indsatsen i sidste ende medvirker til større livsglæde hos borgeren.
Spisevenner kræver et samarbejde mellem kommunens hjemmepleje og Ældre Sagen
Spisevenner er et aktivitetstilbud i bl.a. Odense, Høje-Taastrup og Roskilde Kommune.
Spisevenner er tilrettelagt og organiseret i samarbejde med kommunernes hjemmepleje. Indsatsen er organiseret med en formaliseret samarbejdsaftale, hvor det står angivet, hvilke aktører der er ansvarlige for hvilke opgaver. Her er en beskrivelse af opgave- og rollefordelingen mellem Ældre Sagen og kommunernes hjemmepleje: Rammer for samarbejdsaftale mellem kommune og Ældre Sagen.
Opgaver for kommunens hjemmepleje:
- Hjemmeplejen opsporer borgere i målgruppen, som vil have gavn af indsatsen
- En tovholder i hjemmeplejen formidler kontakt mellem de visiterede borgere og Ældre Sagens frivillige kontaktperson
- Hjemmeplejen indgår aftale med madleverandøren, som bringer maden ud.
- Spisevennen får det samme måltid som borgeren
- Hjemmeplejen forestår den økonomiske administration
- Hjemmeplejen udfører evaluering/effektmåling af indsatsen.
Opgaven for Ældre Sagens lokalafdeling:
- Ældre Sagen rekrutterer frivillige spisevenner
- Den frivillige leder i Ældre Sagens lokalafdeling bliver kontaktperson til kommunen og udgør bindeleddet mellem borger og spiseven
- Ældre Sagen og kontaktpersonen matcher spisevenner og borgere
- Ældre Sagen tilbyder spisevennen kurser, møder og samtaler ved behov.