Masterchefs giver måltiderne et løft
På Havebæk Plejecenter i Odense Kommune er en såkaldt masterchef ansvarlig for de fælles måltider i caféen. Masterchefen er udnævnt af ledelsen til at sikre gode og hyggelige rammer om måltidet. Ordningen har ført til større deltagelse i fællesspisningerne, mere ro og socialt samvær blandt beboerne.
Måltiderne på Havebæk Plejecenter fungerede ikke optimalt, når alle beboere sad sammen og spiste. Det vurderede ledelsen, som særligt så tre problemstillinger:
1. Der var ofte meget støj og uro.
2. Plejepersonalet manglede mere viden om beboernes ernæringstilstand.
3. Praktiske opgaver, som fx tøjvask, blev vægtet højere end den gode spiseoplevelse.
Ledelsen ønskede at sætte fokus på måltidets rammer, og at sikre, at plejepersonalet prioriterede mad og måltider ligeså højt som de øvrige opgaver. Som løsning fandt de på at udnævne en ”Masterchef” blandt plejepersonalet. Som Masterchef er man ansvarlig for de fælles måltider i caféen. Det betyder, at man skal dække bordet pænt, skabe god stemning og ro ved måltidet og observere beboernes ernæringsmæssige tilstand. Rollen som Masterchef går på skift mellem plejepersonalet på Havebæk Plejecenter.
- At der bliver taget godt imod beboerne, som kommer ind i caféen.
- At bordet er dækket pænt og ser indbydende ud. Fx med blomster.
- At der i caféen er en god stemning, ro, nærvær og hygge ved måltidet.
- At maden præsenteres for beboerne.
- At igangsætte og understøtte dialog ved bordet.
- At observere beboernes almene tilstand – herunder, hvor meget de spiser og drikker samt deres tygge/synkefunktion.
- At tilbyde mad, som svarer til beboerens ernæringsmæssige tilstand.