Ansættelse af kostansvarlige medarbejdere sætter fokus på måltidet
Albertslund Kommune har sat fokus på ernæringsindsatsen på plejecentrene. Ved at ansætte kostansvarlige medarbejdere vil de sikre, at beboerne tilbydes en appetitlig og næringsrigtig kost.
I Albertslund Kommune kunne den kliniske diætist på plejeboligområdet se, at den mad, der blev bestilt til kommunens plejecenter og rehabiliteringsafdeling, sjældent levede op til beboernes faktiske ernæringsbehov. For at forebygge underernæring og sikre en målrettet ernæringsindsats valgte den kliniske diætist og plejecentrets ledere at ansætte fire kostansvarlige medarbejdere. Deres rolle er at bestille maden og sætte fokus på god ernæring.
Tre af de kostansvarlige medarbejdere er uddannet som ernæringsassistenter og én er uddannet økonoma. Alle er tilknyttet hver deres afdeling på kommunens plejecenter. Deres opgave er at sikre, at maden, der bestilles fra centralkøkkenet, har den rette sammensætning af næringsstoffer i forhold til beboernes individuelle behov. De skal også tage initiativ til aktiviteter, der kan stimulere beboernes sanser og appetit, som fx at bage hveder til Store Bededag eller at bage kage til mellemmåltiderne.
De kostansvarlige medarbejdere tilbereder både frokost og mellemmåltiderne med udgangspunkt i beboernes behov og ønsker. De sikrer samtidig, at aftensmaden opvarmes korrekt og serveres på en appetitvækkende måde.God og ernæringsrigtig kost til beboere på kommunens plejecentre sikres gennem fire fokusområder
De kostansvarlige medarbejdere laver frisklavet og appetitlig frokost
De kostansvarlige medarbejdere handler ind til frokost og mellemmåltider et par gange om ugen. Indkøbene foretages ud fra beboernes ernæringsbehov. Fx købes der sødmælk frem for minimælk. Forud for indkøbene spørger de kostansvarlige medarbejdere beboerne, om de har nogle særlige ønsker til mellemmåltiderne, som de skal tage højde for i indkøbene.
De kostansvarlige medarbejdere laver og anretter smørrebrød til frokost. Om eftermiddagen bager de ofte kager eller boller. Når de kostansvarlige medarbejdere laver mellemmåltider og frokost lokalt på plejecentrene, dufter det af mad på afdelingerne, og beboernes sanser stimuleres, hvilket øger beboernes appetit.
De kostansvarlige medarbejdere bestiller aftensmad fra centralkøkkenet
De kostansvarlige medarbejdere igangsætter aktiviteter, der forbedrer beboernes appetit
De kostansvarlige medarbejdere igangsætter mad- og måltidsaktiviteter for at understøtte beboernes madglæde og appetit. Fx har medarbejderne arrangeret en pandekagedag og et sønderjysk kaffebord.
De kostansvarlige medarbejderes funktionsbeskrivelse i Albertslund Kommune kan findes her.