Alle svækkede og underernærede borgere på Frederiksberg Kommunes pleje- og hjemmeplejeenheder får tilbudt de tværfaglige og koordinerede ernæringsindsatser. Indsatserne er individuelt tilrettelagte og varetages af sygeplejersker, plejepersonale, fysioterapeuter, ergoterapeuter og kliniske diætister.
Frederiksberg Kommune har de tværfaglige ernæringsindsatser som fast tilbud, fordi et studie i 2013 viste gode resultater af indsatserne. Studiet viste bl.a., at borgere, der havde modtaget en tværfaglig ernæringsindsats, opnåede bedre resultater end borgere med en monofaglig ernæringsindsats. Resultaterne gjaldt både livskvalitet, funktionsevne og ernæringstilstand.
Kommunens tværfaglige ernæringsindsatser understøttes af et ernæringsrejsehold bestående af ergoterapeuter og kliniske diætister. Rejseholdet opererer på tværs af kommunens pleje- og hjemmeplejeenheder og tilbyder supervision om særlige ernæringsproblematikker såsom dysfagi, eller varetager opgaver i ernæringsindsatsen.
De tværfaglige ernæringsindsatser består af fem elementer
Plejepersonale opsporer borgere i risiko
Plejepersonale vejer alle borgere i kommunens hjemmepleje og plejecentre én gang om måneden. Hvis en borger har vægttab, lige er udskrevet fra hospital, eller hvis plejepersonalet observerer funktionstab hos borgeren, kommer borgerens sag på det ugentlige triageringsmøde. På mødet kan plejepersonalet beslutte at igangsætte en ernæringsvurdering. Det foregår ved, at plejepersonalet sender en besked til sygeplejerskerne via borgerens omsorgsjournal.
Sygeplejersker og kontaktperson ernæringsvurderer borgeren
Sygeplejersker gennemfører ernæringsvurderingen ved hjælp af et ernæringsvurderingsskema (EVS). Ud fra skemaet afdækker de risikofaktorer i forhold til borgerens indtagelse af måltider. Vurderingen afsluttes med, at borgere i ernæringsrisiko eller med behov for en ernæringsindsats scorer 1 point (i ernæringsrisiko) eller 2 point (gavn af en ernæringsindsats). Borgerens kontaktperson, der typisk er en social- og sundhedsassistent eller -hjælper, deltager ved ernæringsvurderingen.
Borgernes risiko vurderes
Sygeplejerskerne dokumenterer ernæringsvurderingen i omsorgssystemet og opretter en ernæringsindsats i en handleplan i systemet. Borgere, der scorer 2 point, får tilbudt en tværfaglig indsats. En fysioterapeut indgår som fast del af de tværfaglige indsatser, og en ergoterapeut og en klinisk diætist kan inddrages efter behov. Sygeplejerskerne kan visitere direkte uden om visitationen, så indsatserne kan sættes i gang direkte efter vurderingen.
Ernæringsindsatserne udføres altid af flere fagligheder
Der er altid flere fagligheder involveret i ernæringsindsatserne: Sygeplejerskerne koordinerer indsatserne og involverer relevante samarbejdspartnere. Hvis borgerens handleplan ikke fører til vægtøgning eller -stabilisering, inddrager sygeplejerskerne fx en klinisk diætist. Den kliniske diætist udarbejder en mere specialiseret ernæringsplan for borgeren. Hvis borgeren har problemer relateret til selve spisningen, fx tygge- eller synkebesvær, tager sygeplejerskerne kontakt til en ergoterapeut. Plejeenheder, der ikke har ergoterapeuter lokalt, inddrager ergoterapeuter fra ernæringsrejseholdet. Ergoterapeuten vurderer borgerens tygge- og synkefunktion og behov for hjælpemidler til spisningen. Hvis det viser sig nødvendigt, bestiller ergoterapeuten modificeret kost til borgeren gennem madserviceleverandøren eller køkkenpersonalet.
Borgernes ernæringstilstand følges systematisk
De forskellige faggrupper opdaterer hver især løbende borgerens handleplan med resultater fra vægtmålinger og øvrig viden om borgers behov. Plejepersonalet, der møder borgeren i det daglige, følger op på borgeren, vejer borgeren som planlagt i handleplanen (typisk én gang om ugen), observerer forandringer og dokumenterer relevant information om funktionsevne- og helbredstilstand.
Der afholdes ugentlige triageringsmøder på pleje- og hjemmeplejeenhederne. Triageringsmøderne er tværfaglige møder, hvor ergoterapeuter, fysioterapeuter, plejepersonale og sygeplejersker sammen gennemgår borgere, der modtager en ernæringsindsats eller en anden målrettet indsats, fx rehabilitering, tryksårsindsats og lignende. Klinisk diætist eller ergoterapeut deltager på de tværfaglige møder, hvis de er involveret i en borgers indsats.