I Skanderborg samarbejder tværfaglige teams om ældres mad og ernæring
Tværfaglige ernæringsteams har i Skanderborg Kommune medført større fokus på borgernes ernæringstilstand, øget vægt samt bevidsthed om, hvilke tiltag der kan sættes ind med.
I Skanderborg Kommune ønsker man at afhjælpe underernæring blandt ældre plejehjemsbeboere gennem en tværfaglig indsats. Derfor har man etableret tværfaglige ernæringsteams på alle kommunens plejecentre. Teamene sørger for, at et fokus på mad, måltider og ernæring understøttes i det daglige arbejde.
De tværfaglige ernæringsteams består af udvalgte medarbejdere fra plejen, en ernæringsassistent fra køkkenet, en teamleder fra plejecenteret samt en klinisk diætist. Sammensætningen af gruppen repræsenterer de forskellige interesser, der kan være i forhold til beboernes ernæring og mad. Hver faggruppe har typisk et primært mål for, hvad der er vigtigst for ernæringsindsatsen, og ved møder i teamet kan alle bidrage med input til, hvad der kan styrke beboernes ernæring, mad og måltid.
Teamet mødes cirka en gang hver anden måned i en time. På møderne drøfter teamet de enkelte borgeres behov samt emner relateret til ernæring, mad og måltider. Herefter igangsætter de indsatserne for beboerens mad, spisesituation og ernæringstilstand. Den kliniske diætist er tovholder for møderne. En uge inden mødet afholdes, udsender den kliniske diætist en dagsorden.
Skabelonen til dagsordenen kan hentes her.
Når de tværfaglige ernæringsteams mødes, er der fire faste punkter på dagordenen
Feedback på ernæringsscreening
Fælles status på måltidssituationen
Udvikling af mad- og måltidsaktiviteter
Kommentarer til menuplan
De udvalgte plejemedarbejdere afdækker løbende beboernes ønsker og holdninger til menuplanen. Beboerne fremlægger deres forslag, og den ernæringsfaglige assistent sørger herefter for at orientere det øvrige køkkenpersonale om beboernes ønsker.
Ud over de fire faste punkter gennemgår de tværfaglige teams også evt. supplerende punkter, fx hvis der er nyt om diabetes, nye vejledninger omkring vejning, ny viden omkring ernæring til ældre eller orientering om, hvad der aktuelt rører sig i køkkenet. Den kliniske diætist tager referat.