Døgnkasse viser potentiale for at forebygge genindlæggelser i Vallensbæk
Vallensbæk Kommune har afprøvet en døgnkasse til borgere, der udskrives efter indlæggelse på hospital eller døgnrehabilitering. Døgnkassen dækker borgerens ernæringsbehov og forebygger på den måde uhensigtsmæssige vægt- og/eller funktionstab.
I Vallensbæk Kommune får borgere (+65 år) efter en indlæggelse tilbudt levering af en døgnkasse fra kommunens madleverandør. Kassen indeholder tre hovedmåltider, tre mellemmåltider og snacks – det vil sige, al den nødvendige mad til et døgn. Madleverandøren leverer døgnkassen direkte til borgerens dør to gange om ugen i otte uger. I ugens to leveringer er der mad til alle ugens dage.
Kassens indhold er sammensat, så det styrker borgerens ernæringstilstand. Alle retter er nytænkt for at sikre både en optimal ernæring og en bedre smags- og æstetisk oplevelse for de ældre. Samtidig er der tænkt over de praktiske omstændigheder, for eksempel at maden skal kunne være i borgerens køleskab.
Som supplement får borgeren telefonisk eller fysisk vejledning fra en sundhedskonsulent med en bachelor i sundhed og ernæring. Vejledningen gør borgeren klogere på, hvad tilstrækkelig ernæring betyder, når man skal komme til kræfter igen og øge lysten til at spise.
Baggrunden for at udvikle døgnkassen er:
- At Vallensbæk Kommune tidligere har oplevet uhensigtsmæssige vægt- og funktionstab hos borgere efter indlæggelse.
- At en tilstrækkelig vejledning om ernæring i perioden efter indlæggelsen er vigtig, når borgeren skal restituere og genvinde kræfter.
- At en del ældre borgere kommer hjem til et tomt køleskab efter endt indlæggelse.
- At borgeren efter indlæggelsen ofte er så svækket, at indkøb og madlavning er svært at overskue.
Døgnkassen er udviklet som led i et forskningsprojekt for at afprøve nye ideer på ernæringsområdet for ældre. Formålet med forskningsprojektet har ikke været at implementere døgnkassen i drift, men afprøvningen af døgnkassen i Vallensbæk Kommune, viser tegn på gode resultater på borgerniveau. Som del af forskningsprojektet har sundhedskonsulenten i Vallensbæk Kommune gennemført interviews samt før- og eftermålinger med alle borgere, der har modtaget døgnkassen. Den viden skal bruges til at kvalificere døgnkassen, hvis andre kommuner vil implementere tiltaget.