Prævention
Hvis du bruger prævention når du har sex, kan du undgå at du eller din partner bliver gravid, og hvis du bruger kondom kan du samtidig beskytte dig mod smitte med sexsygdomme.
Der er fordele og ulemper ved alle typer af prævention. De fleste typer af prævention er meget sikre, men kun hvis de bruges på den rigtige måde og hvis du bruger dem hver gang du har sex.
Når du skal vælge hvilken type af prævention, som er rigtig for dig, kan du fx tænke over spørgsmålene:
- Hvor tit har du sex, hvor du har brug for prævention?
- Hvor vigtigt er det for dig/jer at undgå at blive gravide?
- Har du nogen sygdomme eller andre helbredsforhold som betyder, at der er nogle former for prævention, du ikke kan bruge?
- Skal præventionen både beskytte mod at blive gravid og mod smitte med sexsygdomme?
- Skal du huske at tage en pille hver dag for at præventionen virker? – og er du ok med det eller passer andre præventionsformer dig bedre?
- Kan du leve med eventuelle bivirkninger?
Kondomer kan fx købes i supermarkedet, på nettet eller på apoteket. Hvis du gerne vil have en anden form for prævention, kan du gå til din egen læge eller til en anden praktiserende læge eller gynækolog. Her kan du snakke med lægen om forskellige typer af prævention, og når I har fundet ud af, hvad der kan fungere godt for dig, kan lægen skrive en recept til dig.
Du kan også få råd og vejledning om prævention på en klinik for sexsygdomme fx på et sygehus eller i Sex & Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik i København.
Uanset hvem du vælger at snakke med, har læger og sundhedspersonale tavshedspligt. Det betyder, at lægen ikke må fortælle fx dine forældre eller din partner, hvis du har snakket med lægen om prævention eller abort.
Du kan læse om de forskellige typer af prævention på Sex og Samfunds hjemmeside her