Anbefalinger til småtspisende og underernærede
Der findes specifikke anbefalinger til småtspisende børn, voksne og ældre, hvor der er fokus på at indtage flere måltider og mere energi og protein.
Man betegnes som småtspisende, hvis ens evne til at spise er intakt, men man over længere tid på grund af kvalme, fysiske eller psykiske lidelser ikke kan indtage mad og drikke i den mængde, der er nødvendig for at dække behovet for energi og næringsstoffer.
Kost til småtspisende gives bl.a. til visse indlagte patienter og til ældre i eget hjem eller i plejebolig og lign., som har brug for mere energi og protein i kosten.
Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen har udarbejdet anbefalinger for, hvilken mad og drikke småtspisende bør tilbydes. Det gælder fx som led i behandling eller i forbindelse med institutioner, som laver mad til småtspisende, bl.a. sygehuse og plejecentre.
Sundhedsstyrelsen har desuden lavet en vejledning til kommune, sygehus og almen praksis om underernæring og understøttende materiale til småtspisende.
Læs mere om mad til småtspisende og underernærede:
Anbefalinger for den danske institutionskost
Se Sundhedsstyrelsens materialer om mad og drikke til småtspisende og underernærede:
Materialer om mad og drikke til småtspisende og underernærede
Læs mere om mad og måltider til ældre: