Særligt tilskud til tandbehandling for udvalgte patientgrupper (§166-ordningen)
Sundhedslovens § 166, er pr 1. juli 2024 blevet udvidet og forenklet så flere udvalgte patientgrupper kan få adgang til et særligt tilskud til almindelig forebyggende og behandlende tandpleje og særligt kostbare behandlinger i privat tandpraksis. Det særlige økonomiske tilskud ydes af patientens bopælsregion.
Tilskudsordsordningen er målrettet udvalgte patientgrupper der er i særlig risiko for eller har fået betydelige tandproblemer eller betydelig oral funktionsnedsættelse som følge af deres sygdom eller sygdomsbehandling.
De udvalgte patientgrupper omfatter:
- Patienter, der på grund af kræft har fået strålebehandling i hoved- eller halsregionen.
- Patienter, der på grund af blodkræft har modtaget helkropsbestråling forud for allogen knoglemarvstransplantation.
- Patienter, der på grund af knoglemarvstransplantation har udviklet kronisk graft versus host-sygdom (GvHD).
- Patienter, der er diagnosticeret med Sjögrens syndrom.
- Patienter, der på grund af kræft har fået kemoterapi, immunterapi eller hormon- og antihormonbehandling.
- Patienter, der på grund af sygdom i skjoldbruskkirtlen har modtaget behandling med radioaktivt jod.
- Patienter med medfødte sjældne sygdomme.
Bekendtgørelse om Tandpleje BEK nr. 871 af 26/06/2024
Sundhedsstyrelsen har som følge af lovændringen opdateret Sundhedsstyrelsens vejledning for omfanget af og kravene til den regionale tandpleje 2024 som angiver principperne for indhold i tilskudsordningen.
Visitation til særligt tilskud til almindelig og forebyggende tandpleje
De grundlæggende kriterier for visitation til særligt tilskud til almindelig forebyggende og behandlende tandpleje er forskellige for de patientgrupper der er omfattet af ordningen.
For nogle patientgrupper er det et visitationskriterie at der er påvist nedsat spytsekretion. Bopælsregionen vil i forbindelse med patientens visitation til ordningen, foretage en objektiv spytsekretionsmåling (sialometri). I forlængelse heraf vil der for nogle patientgrupper være et visitationskriterie om, at de foruden nedsat spytsekretion har betydelige dokumenterede tandproblemer ved ansøgningstidspunkt. Visitationskriterier for hver patientgruppe er uddybet i vejledningen og nærmere defineret i vejledningens bilag.
Kriterier for, visitation af patienter med medfødte sjældne sygdomme til særligt tilskud til almindelig forebyggende og behandlende tandpleje er, at de har betydelige tandproblemer på grund af den medfødte sjældne sygdom. Visitationskriterier for denne heterogene gruppe med stor variation i det odontologiske behandlingsbehov foretages ved en individuel tandfaglig vurdering.
Der ydes tilskud til almindelig forebyggende og behandlende tandpleje der fagligt kan relateres til sygdommen eller sygdomsbehandlingen. Hvilke behandlinger der ydes tilskud til for hver patientgruppe er uddybet i vejledningen.
Ansøgning om særligt kostbare behandlinger
Alle patientgrupper der er visiteret til særligt tilskud til almindelig forebyggende og behandlende tandpleje, kan ansøge om tilskud til særligt kostbare behandlinger grundet betydelig dokumenteret oral funktionsnedsættelse, som følge af sygdommen eller sygdomsbehandlingen. Betydelig oral funktionsnedsættelse kan opstå efter tandtab, destruktion af tænder, alvorligt tandslid og kombinationer af disse forhold. Vejledende behandlingskriterier er nærmere uddybet i vejledningen og vejledningens bilag.
Tandpraksis har en central rolle i relation til tilskudsordningen. Tandpraksis opsporer patienter til ordningen ved den diagnostiske undersøgelse og bistår patienter med rådgivning og bilag ved patientens ansøgning til ordningen og udfører den individuelle forebyggelsesindsat og behandling efter, at regionen har godkendt patientens ansøgning om tilskud.
Den nye vejledning er trådt i kraft den 22. oktober 2024.
Vejledning om Den Regionale Tandpleje
Den Regionale Tandpleje: Vejledning for omfanget af og kravene til den regionale tandpleje