xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Eksperimentel behandling

Patienter, der lider af en livstruende sygdom, og som ikke kan tilbydes yderligere behandling for sygdommen, kan via deres behandlende læge forespørge Sundhedsstyrelsen om eksperimentel behandling.

Eksperimentel behandling er behandling, hvor der ikke findes den samme grad af videnskabelig dokumentation for, at behandlingen virker, som der findes ved en etableret behandling. Eksperimentel behandling er ikke det samme som alternativ behandling.

Patienter, der lider af en livstruende sygdom, og som ikke kan tilbydes yderligere behandling for sygdommen af deres behandlende læge, kan få deres sag vurderet af Sundhedsstyrelsens rådgivende panel vedrørende eksperimentel behandling. Panelet kan undersøge, om der herhjemme eller i udlandet findes en eksperimentel behandling, patienten kan have gavn af. Panelet foretager en konkret vurdering af behandlingsmuligheder, som tager udgangspunkt i den enkeltes sygehistorie og helbredstilstand.

En forespørgsel til panelet skal sendes fra patientens behandlende hospitalslæge for at sikre, at alle relevante oplysninger om patienten formidles til panelet. Patienten kan således enten tale med lægen på hospitalet eller bede den praktiserende læge kontakte hospitalet.

Rigsrevisionens beretning vedr. ordningen (december 2014)

Årsrapporter fra Sundhedsstyrelsen om eksperimentel behandling (siden 2003)

Rådgivende panel

Se medlemmer af Sundhedsstyrelsens rådgivende panel vedrørende eksperimentel behandling

Opdateret 29 NOV 2022