xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Teenagefar eller –mor - du spiller en rolle for din teenagers sundhed og trivsel

Den mentale trivsel blandt danskerne er blevet dårligere gennem de sidste 22 år. Det gælder især de unge mellem 16-24 år. Samtidig sover de unge for lidt, og de har et alt for højt forbrug af både alkohol og nikotin. Skal der ændres på det, skal forældrene på banen i højere grad. Nyt site for forældre kommer med gode råd til at styrke forældres engagement i teenagelivets udfordringer.

28 MAR 2022

Danske unge har en række sundhedsmæssige udfordringer i forhold til mental sundhed, søvn, alkohol, rygning og seksuelt overførte sygdomme. For eksempel viser den netop offentliggjorte Sundhedsprofil fra 2021 en markant stigning i andelen af unge, som har dårlig mental trivsel. 

Samtidig peger et nyt litteraturstudie om digitale medier og søvn på en klar sammenhæng mellem unges brug af digitale medier inden sengetid og om natten, og på det faktum, at de kommer senere i seng, sover kortere tid, har en dårligere søvn og er mere trætte om dagen. 

Herudover adskiller danske unge alkoholkultur sig også fra de øvrige europæiske lande, da de oftere drikker sig fulde og har en tidligere alkoholdebut. 

”Vi er meget opmærksomme på de unges sundhed – både når det gælder mental trivsel, rusmidler og søvn. Vi ved at det har stor betydning for de unges sundhed og trivsel, at forældrene involverer sig, sætter tydelige grænser, laver aftaler og i det hele taget tager de vigtige samtaler med deres teenagere. Men nogle forældre finder det svært. Der en tendens til, at forældre i Danmark begynder at slippe deres teenager i 15-16 års alderen, og i højere grad lader dem stå på egne ben. For eksempel er det kun ca. hver tredje af de unge, som har aftaler med deres forældre om alkohol. Det vil vi gerne ændre på,” siger sektionsleder Maja Bæksgaard Jørgensen.

Samtidig kan teenageperioden være en turbulent tid med store omvæltninger. Den unge søger ofte mod vennerne, og forældrene kan opleve, at relationen til deres barn ændrer sig. Når forældre til teenagere bliver spurgt, om der er emner, som det er svært at tale med deres teenager om, peger de især på emner som trivsel og brug af digitale medier. Og når det kommer til regler og rusmidler, er svaret, at det er en udfordring at finde den gode balance mellem at sætte grænser og give frihed til at lade den unge bestemme selv. Det fremgår af en nyere undersøgelse, som Epinion har lavet for Sundhedsstyrelsen. 

Sundhedsstyrelsen lancerer derfor et nyt site til forældre til teenagere, hvor forældre kan finde viden og inspiration til, hvordan man får en god relation og dialog med sin teenager. 

”Vores indsats er blandt andet inspireret af erfaringer fra Island, som peger på, at hvis man vil nedsætte de unges forbrug af rusmidler, skal man involvere forældrene. Vi vil derfor gerne gøre forældrene opmærksomme på, at de faktisk har en stor betydning for deres teenagers sundhed og trivsel, og give forældrene nogle gode råd og værktøjer til, hvordan de får en god relation og dialog,” forklarer Maja Bæksgaard Jørgensen.

Sitet lanceres i denne uge og bliver fulgt op af en kommunikationsindsats.

Du finder det nye site her:

www.teenageforældre.dk